Waarom we in onze handen mogen knijpen met de ledlamp - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
ledlamp
Algemeen

Waarom we in onze handen mogen knijpen met de ledlamp

Thomas Edison perfectioneerde de eerste gloeilamp in 1879. Hij brandde 13,5 uur. En gloeilampen branden 131 jaar later nog steeds, maar tegen een hoge prijs voor het milieu. Gelukkig is in 2012 een lichtje gaan branden in de hoofden van de regering van Nederland, want sinds dat jaar mogen gloeilampen niet meer worden verkocht. Leve het milieu! En leve de ledlamp!

Ledverlichting is de milieuvriendelijke tegenpool van de ouderwetse gloeilamp uit je jeugd. Ze verbruiken véél minder energie, ze geven meer lichtopbrengst, ze gaan langer mee en… hadden we al gezegd dat ze een heel stuk minder belastend zijn voor het milieu?

Maar waarom precies kan jij je zo goed voelen elke keer als je weer een nieuwe ledverlichting bij een leuke zaak als Ledworld.nl hebt gekocht en in je lamp draait? We vertellen het je.

Energie-efficiënt

Een van de belangrijkste voordelen van ledlampen is hun energie-efficiëntie. Vergeleken met de traditionele gloeilampen van vroeger verbruiken ledlampen aanzienlijk minder energie. De ledlamp van nu gebruikt ongeveer 75% minder energie dan de gloeilamp van toen. Levert dat idee je al niet een heerlijk gevoel op?

Nu jij minder energie verbruikt dankzij je ledlamp-verzameling, draag je ook actief bij aan een lagere koolstofvoetafdruk.

Lange levensduur

En hier nog een reden waarom de ledlamp zijn tong uit kan steken naar de ouderwetse gloeilamp van toen: de veel langere levensduur. Waar gloeilampen slechts ongeveer 1000 uur konden meegaan, gaat de ledlamp wel 25.000 uur of meer mee.

En hoe langer lampen meegaan, hoe minder vaak ze vervangen hoeven te worden, wat op de lange termijn een hoop geld en middelen bespaart. Minder lampen betekent ook minder afval op stortplaatsen. Iets dat ook heel gunstig is voor het milieu.

Ook bevatten ledlampen niet zoveel giftige chemicaliën zoals gloeilampen dat wel hadden. Een bekend voorbeeld van zo’n ouderwetse stof in sommige gloeilampen was kwik. Kwik kan lekken in de bodem en zodoende voor veel schade zorgen in diverse ecosystemen.

Minder warmte-uitstotend

Ledlampen produceren veel minder warmte dan de gloeilampen van toen. In feite wordt 95% van de energie van een ledlamp omgezet in licht, terwijl slechts 5% als warmte vrijkomt. Dit is ook de reden waarom ledlampen heel koel aanvoelen, terwijl je vroeger altijd regelmatig je vingers brandde als je er per ongeluk mee langs de gloeilamp streek.

Dat ledlampen zoveel minder warmte afgeven, heeft ook andere voordelen. Ten eerste zijn ze veiliger in het gebruik, omdat ze minder snel brand of andere ongelukken veroorzaken. Ten tweede helpen ze het energieverbruik van airconditioningsystemen te verminderen, wat vooral in warmere klimaten een grote kostenbesparing is. Ten slotte helpen ledlampen het stedelijk hitte-eilandeffect te verminderen, een verschijnsel waarbij stedelijke gebieden aanzienlijk warmer zijn dan de omliggende plattelandsgebieden wat voor diverse negatieve effecten kan zorgen.

Hoge mate van flexibiliteit

Ledlampen zijn zeer veelzijdig en kunnen in een groot aantal omgevingen worden gebruikt. Ze kunnen binnen of buiten worden gebruikt en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en intensiteiten. Ze kunnen worden gebruikt voor algemene verlichting, taakverlichting, decoratieve verlichting en zelfs voor gespecialiseerde toepassingen, zoals plantengroei in de eigen kweekkas.

Ledlampen kunnen ook specifieke golflengten van licht produceren, die kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het verlichten van kunstwerken of het bieden van een specifieke sfeer in een kamer. De flexibiliteit van ledlampen maakt ze ideaal voor veel verschillende omgevingen, van huizen en kantoren tot openbare ruimtes en buitenevenementen.

Goede recycling en verwijdering

Ledlampen zijn ook milieuvriendelijker als het gaat om afvalverwerking. In tegenstelling tot de gloeilampen van toen, die veel giftige chemicaliën bevatten, zijn ledlampen volledig recyclebaar doordat ze geen gevaarlijke stoffen bevatten. Ledlampen bestaan hoofdzakelijk uit de materialen aluminium, koper en plastic, die allen individueel goed gerecycled kunnen worden.

Samengevat

Kortom, we mogen blij zijn dat we tegenwoordig aan ledlampen doen. Ledlampen zijn om verschillende redenen beter voor het milieu. Ze zijn energie-efficiënt, hebben een langere levensduur, produceren minder warmte, zijn zeer veelzijdig en recycleerbaar. Hierdoor zijn we in staat gesteld om ons energieverbruik te verminderen, geld te besparen en onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Ledlampen zijn wel iets duurder dan de gloeilampen ooit waren, maar als je ziet wat we er allemaal voor hebben teruggekregen sinds de verbanning van de gloeilamp in 2012, is dat het dubbel en dwars waard.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee