Waarom jij vaste planten in de tuin moet halen - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
vaste planten in de tuin
Tuinplanten

Waarom jij vaste planten in de tuin moet halen

Gaat jouw tuin eens even flink op de schop? Het is natuurlijk fijn als je in jouw tuin tussen de mooie bloemen en sterke planten kan lopen. Daarvoor moet je wel zorgen dat deze planten goed kunnen bloeien, en dat er fijne balans is tussen planten met meer body en kleurrijke bloemetjes. Vaste planten kunnen daarin een hulp zijn en zorgen ervoor dat jouw tuin het hele jaar in bloei kan staan. Ben je benieuwd hoe dat precies werkt? Lees dan snel verder.

Wat zijn vaste planten eigenlijk?

Wanneer mensen het over vaste planten hebben, praten ze ook wel over bodembedekkers. Dit zijn planten die dicht tegen elkaar aan groeien. Het eerste grote voordeel van dit soort planten is dat ze heel goed zijn in het tegenhouden van onkruid. Ze bedekken immers, zoals de naam het al zegt, de bodem. Het onkruid kan zich er zo niet doorheen persen.

Een ander kenmerk van vaste planten is dat ze niet doodgaan. Zelfs wanneer jij in de winter naar de tuin kijkt en vindt dat het er wel erg verdort uitziet, is niets minder waar. Vaste planten zijn namelijk planten die bladverliezend zijn. Net als een boom verliezen ze in de winter hun blaadjes en gaan ze bovengronds dood. Vervolgens blijven de wortels wel leven en komen ze in het jaar erna groter en kleurrijker terug. Niet alleen een groot voordeel als je liever niet al te veel onderhoud aan de tuin pleegt, maar ook als je het wel fijn vindt dat er mooie planten in de bloei staan ieder jaar. Met vaste planten komt dat altijd goed.

Hoe plant ik vaste planten?

Vaste planten hebben naast de eerdere voordelen ook een ander groot voordeel. Er zijn namelijk een heleboel verschillende soorten. Je kan kiezen tussen vaste planten tuin die in de schaduw kunnen staan, die alleen in de zon mogen of die in de halfschaduw kunnen. Dat betekent dat je voor ieder plekje in de tuin wel een plant kan vinden die daar helemaal in z’n sas is.

Tevens is het goed om te kiezen voor verschillende soorten vaste planten. Je hebt bijvoorbeeld de heester, die vaak wordt gebruikt als tuinborder. Dit is een plant die heel dik groeit en ook nog eens groen blijft in de winter. Maar naast zo’n plant die veel body geeft aan de tuin, kan je ook nog heel veel bloeiende vaste planten nemen. Daarin is vaak ook weer een onderscheid te maken tussen planten die in de lente bloeien, juist in de zomer tot leven komen of later nog, pas in de herfst hun entree maken. Op die manier kan je ervoor zorgen dat jouw tuin eigenlijk bijna het hele jaar in de bloei staat.

Tot slot zijn er nog een aantal vaste planten die naast kleur en leven ook nog heel goed zijn voor hun leefomgeving. Ridderspoor, Ooievaarsbek en Koninginnekruid bijvoorbeeld, zijn planten die heel veel bijen en vlinders aantrekken. Deze zijn namelijk gek op de nectar die de vaste planten afgeven en brengen dus heel veel leven en bloei in de brouwerij.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee