Zelf je border ontwerpen: kies de beste borderplanten - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
border
Tuinplanten

Zelf je border ontwerpen: kies de beste borderplanten

Een bloemenborder wordt nog kleurrijker en bloeit extra lang als je de beste borderplanten selecteert. Dankzij de allerbeste soorten en cultivars kun je nog meer genieten van je beplanting.

De juiste plantenkeuze is voor een border cruciaal. Als je de beste planten bovendien op de juiste plek zet én goed verzorgt dan krijg je het mooiste resultaat. Je maakt het bovendien makkelijk voor jezelf.

Een plant beoordelen

Het belangrijkste gereedschap bij het beoordelen van een plant zijn je eigen ogen. Kijk eerst naar hoe een plant zich gedraagt door de seizoenen heen. Beoordeel altijd de hele plant, de groeiwijze, de bladeren en de bloemen. Hoe lang houdt de bloei aan, hoe gedraagt de soort zich in de verschillende seizoenen, kan deze plant wel wat concurrentie aan, hoe is het wintersilhouet? Maak altijd beslissingen in de tijd dat een plant bloeit, of op zijn mooist is, en maak duidelijke notities of foto’s.

Planten kopen

Ga je planten uitzoeken bij een kweker of tuincentrum kijk dan in de eerste plaats naar de wortelkluit. Een plant met veel wortels zal beter gaan groeien in de tuin. Valt de aarde zo uit de pot dan is de kluit nog niet goed doorworteld. Zit er al een dikke wortelkluit buiten de pot dan staat de plant er eigenlijk al te lang in. Neem geen planten met slap, geel verkleurd of aangetast blad. Een flinke bos fris blad is een goed teken, weinig blad en veel bloemen juist niet. Zie je een plant met drie lange, slappe stengels vol bloemen en een plant met meerdere kortere stengels zonder bloemen, neem dan zeker de laatste. Wil je echt ‘groene’ planten kopen, kies dan biologisch gekweekte planten.

De beste borderplanten

Het assortiment borderplanten is enorm uitgebreid, dit is slechts een kleine selectie van enkele sterke, rijk bloeiende borderplanten.

Aster thomsonii

Aster thomsonii Foto: Dominicus Johannes Bergsma

Aster, Aster thomsonii. Deze sterke aster begint al in de zomer te bloeien met vrij grote violetblauwe bloemen. Hoogte 60-80 cm, bloei juli-oktober.

Rode zonnehoed, Echinacea ‘Fatal Attraction’. Een van de sterkste cultivars met intens roze bloemen aan donkere stengels. Hoogte 50-70 cm, bloei juli-september.

Ooievaarsbek, Geranium ‘Anne Thomson’. Een lage ooievaarsbek met roodpaarse bloemen en frisgroen blad. Bloeit lang door en verdraagt ook halfschaduw. Hoogte 30-40 cm, bloei juni-oktober

Ooievaarsbek, Geranium ‘Azure Rush’. Deze nieuwe cultivar lijkt op ‘Rozanne’ maar groeit compacter. Hoogte 30-40 cm, bloei juli-oktober

Zonnekruid, Helenium ‘Sahin’s Early Flowerer’. De bloemblaadjes zijn geel met oranje vlekken, bloeit eerder en langer dan de andere cultivars. Hoogte 80-100 cm, bloei juli-september.

Kalimeris ‘Madiva’. Een sterk vertakte plant die eindeloos doorbloeit, lijkt op een aster. ‘Antonia’ is de beste violetblauwe. Hoogte 70 cm, bloei juni-september

Kattenkruid, Nepeta (Faassenii-groep) ‘Kit Cat’. Een goede lage vorm, compact en rijk bloeiend. ‘Walker’s Low’ is nog steeds de beste hogere vorm (50-70 cm). Hoogte 25 cm, bloei juni-september.

Duizendknoop, Persicaria amplexicaulis ‘JS Caliente’. Een bossige, rijk bloeiende cultivar, een van de beste met rode bloemen. Hoogte 80-100 cm, bloei juli-oktober

border

Border ontwerp Modeste Herwig

Vlambloem, Phlox (Paniculata-groep) ‘Le Mahdi’. Een van de mooie vlambloemen, fel roze en zeer lang bloeiend. Hoogte 80-100 cm, bloei juli-september.

Schout-bij-nacht, Rodgersia pinnata ‘Morris Mason’. Het blad loopt paarsbruin uit, de bloempluimen blijven lang rood getint. Prachtig in een schaduwborder. Hoogte 80-100 cm, bloei juni-juli.

Zonnehoed, Rudbeckia fulgida ‘Early Bird Gold’. Een cultivar die ruim een maand eerder en daarmee veel langer bloeit. Blijft bovendien wat lager. Hoogte 50-60 cm, bloei juni-september.

Salie, Salvia nemorosa ‘Caradonna’. Deze iets hogere cultivar valt op door de donker getinte stelen en de stevige groeiwijze. Hoogte 70-80 cm, bloei juni-september.

Tuinworkshops

Bovenstaande tekst is geschreven door Modeste Herwig. Vanuit een passie voor tuinen en planten biedt Modeste Herwig workshops aan voor tuinliefhebbers en tuinontwerpers.
De locatie zijn de 9 hectare grote Botanische Tuinen Utrecht.
Alle tuinworkshops zijn inclusief entree tot de tuinen, koffie met gebak, lunch, gebruik van tekenmateriaal, digitaal lesmateriaal en e-boek.
Aantal cursisten: 8-12 en begeleiding door 2 docenten.
Meer informatie over alle tuinworkshops op www.tuinworkshop.nl

Meer lezen

Eén reactie op “Zelf je border ontwerpen: kies de beste borderplanten”

  1. Christelle Deloore schreef:

    Kan u mij de benaming van de bloemen meedelen aub?
    Dit is exact de paars-witte border die ik voor ogen heb!
    Hartelijk dank!Christelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee