Bodembedekkers tussen de tegels
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Bodembedekkers
Tuinplanten

Bodembedekkers tussen de tegels

Ziet er fantastisch uit: bodembedekkers in de ‘loze’ ruimte tussen tegels en flagstones. Dat groen wíl je niet weghalen. Buiten het feit dat de tuin nog groener wordt, blijft je een hoop werk bespaard omdat onkruid geen schijn van kans maakt ertussen te komen.

In een tuin kan je elk hoekje benutten. Tussen de tegels is ruimte voor bodembedekkers als kruiptijm, loopkamille en bonte salie (Salvia officinalis ‘Tricolor’). Zowel de tijm als de loopkamille (hoogte 10-15 cm, 9 per m²) geuren heerlijk als de blaadjes worden gekneusd. Ze verdragen lichte betreding, maar loop ze vooral niet plat. De salie wordt wel wat hoger dan de andere twee, maar je kunt de plant regelmatig wat terug knippen voor een compacte groei. Rondom het bankje groeien hoge kruiden zoals venkel.

Zo doe je dat

De flagstones met een ruime voeg leggen op gestabiliseerd zand, af en toe is een tegel weggelaten. Plant de bodembedekkers in goede tuingrond. Maak een geurig kruidenterras altijd op een zonnige plek in de tuin.

Bodembedekkers in vakken

In een bed van aangestampt zand vakken ‘uitsnijden’ en vullen met een mix van lage borderplanten en kruiden. Bijvoorbeeld een mix van onder andere kruiptijm (Thymus praecox ‘Pink Chintz’) en ooievaarsbek (Geranium pratense). Ook heel geschikt voor een pad of terras van split, grind of dolomiet.

Om te voorkomen dat het zand of split in de plantvakken komt, kan je een smalle kunststof borderrand gebruiken. Binnen deze borderrand het vak vullen met goede tuingrond.

Kruiptijm (Thymus praecox)

Hoogte 2-5 cm Bloei juli-september Aantal 9 per m²

Repen gras tussen stroken beton

Gras is misschien wel de allerbeste onder de groene bodembedekkers. Heel geschikt om de ruimte tussen tegels, stapstenen of vlondertegels op te vullen. Je kan in je tuinpad betonnen stroken bijvoorbeeld afwisselen met repen gras.

Zo doe je dat

Eerst worden de betonnen opsluitkanten, zoals de stroken of banden officieel heten, in een gestabiliseerd zandbed gelegd met een tussenruimte van ongeveer vijf centimeter. Vul hierna de ruimte tussen de stroken met goede tuingrond en druk aan. Zaai de grond in met graszaad, hark licht in en druk stevig aan. Het gras kan gewoon met de grasmachine worden gemaaid, of gebruik een kantenknipper. Af en toe grasranden bijknippen zodat de betonbanden vrij blijven. Geregeld gazonmest geven en in droge perioden water.

Algemene tip voor bodembedekkers tussen de tegels

Zorg voor goede grond tussen de tegels. Graaf slechte grond en wit zand weg en vervang dit door goede tuinaarde. Zet de plantjes dicht op elkaar. In het voorjaar een beetje tuinmest geven, af en toe controleren op onkruid en als het heel droog is wat water geven. Verder alleen maar van genieten!

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee