Kiezen uit 4 Hollandse borders
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Hollandse borders 1, bloemrijke akker
Buiten

Kiezen uit 4 Hollandse borders

Laat je inspireren door deze Hollandse borders in rood, wit, blauw en een vleugje oranje. De basis bestaat uit inheemse, echt Nederlandse planten, aangevuld met een enkele uitheemse beauty voor een nog rijker geheel.

Hollandse borders 1: geïnspireerd op de bloemrijke akkers van vroeger (zie foto boven)

Dit vrolijke mengsel van rode, witte en blauwe bloemen steelt de show van eind mei tot ver in de zomer. De plantencombinatie is geïnspireerd op de bloemrijke Hollandse akkers van vroeger, vol knalrode klaprozen, intens blauwe korenbloemen en fris witte margrieten. De fijne kantbloem is een mediterrane schermbloem die hier prachtig bij past. Een klein beetje donker blad van de (eetbare) rode melde geeft een pittig accent. De bloemen uit deze akkerborder zijn heel geschikt voor een veldboeket. Plant een flink perk aan, zodat je geregeld kunt plukken.

De gebruikte planten zijn allemaal eenjarig, behalve de margriet. Zet de margrieten in april in de grond en zaai de andere soorten ertussendoor. Wanneer de zaailingen twee paar blaadjes hebben, kun je ze uitdunnen: laat 10-20 cm ruimte tussen de planten zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen. In april-mei kun je ook jonge plantjes kopen bij de kweker. Geef water als het langere tijd droog blijft en doe van mei t/m augustus om de week plantenvoeding in het gietwater. Deze mix is ook erg leuk om in een grote pot of bak te zaaien.

Plattegrond

Hollandse borders 1, plattegrond

Plantenlijst
1. Kantbloem, Ammi majus
2. Rode melde, Atriplex hortensis
3. Korenbloem, Centaurea cyanus
4. Margriet, Leucanthemum vulgare
5. Klaproos, Papaver rhoeas

Hollandse borders 2: blauwwit in de schaduw

Hollandse borders 2, blauwwit in de schaduw

Zuiver blauw in combinatie met wit en een enkel zachtgeel accent is erg bijzonder voor een schaduwrijke plek. De sterke Iris sibirica bloeit rijk met blauwe bloemen, die extra mooi uitkomen bij de witte bloemen van veldbies en akelei. De kogelbloem zorgt voor een subtiel zachtgeel accent. Midden in de border staat een meerstammige haagbeuk, een boom die inheems is in ons land en belangrijk voor allerlei insecten en vogels. Probeer deze beplanting eens midden in de tuin, zodat je er omheen kunt lopen en optimaal kunt genieten van alle mooie planten.

Deze planten groeien goed in de lichte schaduw van bladverliezende bomen en struiken. Ook voor en na de bloeiperiode mooi vanwege alle verschillende bladvormen. Voeg de inheemse daslook (Allium ursinum) toe voor witte bloemen in het voorjaar. Het blad ruikt naar ui en is eetbaar: lekker pittig door een salade. Wil je de vlagkleuren compleet maken, kies hierbij dan de rode Astilbe ‘Fanal’. Voor niet te droge, humusrijke grond.

Plattegrond

Hollandse borders, plattegrond 2Plantenlijst
1. Akelei Aquilegia ‘Dove’
2. Geitenbaard Aruncus aethusifolius ‘Johannisfest’
3. Haagbeuk, Carpinus betulus
4. Siberische lis Iris sibirica ‘Persimmon’
5. Veldbies, Luzula nivea
6. Kogelbloem Trollius ‘Alabaster’

Hollandse borders 3: smalle reep met inheemse kruidenmix

Hollandse borders 3, kruidenmix en vingerhoedskruid

Soorten als engelwortel, salie, wijnruit en rozemarijn, die al eeuwen in Hollandse kruidentuinen staan, vormen een kleurrijk stel in deze smalle border. Van de inheemse els werd indertijd de schors gebruikt voor medicinale doeleinden. (Het vingerhoedskruid is overigens heel giftig!).

Meng de planten door elkaar en je hebt een border die decoratief is van mei tot in de herfst. Vingerhoedskruid en zilversalie zijn tweejarig en zaaien zich meestal wel uit. De mix zal er op die manier elk jaar anders uitzien en je kunt steeds weer andere soorten proberen. Haal in het voorjaar een teveel aan zaailingen weg.
De elzen zijn hier vrij hoog ‘opgesnoeid’ zodat er zo veel mogelijk licht onder de bomen komt. Omdat elzen op den duur nogal groot worden, kun je ook kiezen voor het krentboompje. Dat kun je prima snoeien, zodat het niet te groot wordt. Zorg voor rijke, losse grond en geef extra water in droge perioden.

Plattegrond

Hollandse borders 3, plattegrond

Plantenlijst
1. Els, Alnus glutinosa
2. Engelwortel, Angelica archangelica
3. Vingerhoedskruid, Digitalis purpurea
4. Donkere ooievaarsbek, Geranium phaeum
5. Rozemarijn, Rosmarinus officinalis
6. Wijnruit, Ruta graveolens
7. Zilversalie, Salvia argentea
8. Veldsalie, Salvia pratensis

Hollandse borders 4: kaasjeskruid in de hoofdrol

Hollandse borders 4, kaasjeslkruid

Het muskuskaasjeskruid komt voor in heel Nederland en België. De gewone soort bloeit roze, ‘Alba’ heeft witte bloemen. Het zijn allebei sterke planten, die je ’s zomers op steeds meer plaatsen in de berm ziet bloeien. De nectar in de bloemen trekt veel bijen en vlinders aan. Geschikt om te laten verwilderen en ook prachtig toe te passen in een bloemenweide.

De bijzondere Agastache ‘Painted Lady’, met bloemen in roze en oranje, is tussen het kaasjeskruid door geplant. Het donkere paarsrood van de bergamotplant vormt een stevige achtergrond. Dat geldt ook voor het donkere blad van het purperklokje. Hier en daar een fel oranje accent van het inheemse havikskruid maakt de kleurencombinatie af. Mooi voor een klein plantvak. Herhaal voor een grote border dezelfde soorten en vul nog aan met enkele siergrassen.

Plattegrond

Hollandse borders 4, plattegrond

Plantenlijst
1. Dropplant Agastache ‘Painted Lady’
2. Purperklokje Heuchera ‘Plum Pudding’
3. Havikskruid, Hieracium aurantiacum
4. Muskuskaasjeskruid, Malva moschata
5. Muskuskaasjeskruid Malva moschata ‘Alba’
6. Bergamotplant Monarda ‘Kardinal’

Direct aan de slag voor deze Hollandse borders
Wil je komende zomer al genieten van zo’n mooie beplanting, dan kun je direct aan de slag.
• Kijk hoeveel ruimte er beschikbaar is in de tuin en bepaal dan met behulp van de plattegrond hoeveel planten je nodig hebt. Is het vak groter dan de plattegrond, herhaal de verschillende soorten dan gewoon.
• Gemiddeld heb je 7-9 planten per vierkante meter nodig.
• Maak de grond vrij van onkruid en maak de bodem goed los. Meng compost en organische mestkorrels door de aarde. Verdeel de planten over de border, haal ze uit hun pot en zet ze in de grond. Goed aandrukken en ruim water geven.
• Knip uitgebloeide stengels in de zomer terug om herbloei te stimuleren.
• Maak aantekeningen in de zomer zodat je de border kunt verbeteren en steeds mooier maken.

Fotografie en tekst: Modeste Herwig

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee