Inspiratie uit de Bourgogne
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Buiten

Inspiratie uit de Bourgogne

les-parterres-en-kitDe eerste weken van de vakantie in Frankrijk waren te warm om zelfs maar iets te doen. Met een koel drankje in de hangmat in de schaduw van de kersenboom was het wel goed toeven, zo gleden de dagen voorbij. Gelukkig bracht een flinke onweersbui wat verkoeling, voordat de hele vakantie voorbij gesmolten was. Na de bui zakte de temperatuur gelukkig iets en was er hier en daar weer een groen sprietje in het dorre gras te zien. Wij kregen weer wat energie om erop uit te trekken. Een bezoekje aan ‘Les Parterres en Kit’ stond op ons lijstje, niet zo ver van ons vakantie adres, een leuk tochtje door het glooiende landschap en kleine Franse dorpjes.

Hoewel in Frankrijk ook steeds meer tuincentra verrijzen, lopen ze, wat vaste planten betreft wat achter bij ons in Nederland. Dat bracht Lucia Latenstein en Jos Gerdes, beiden geboren en getogen in Nederland, ertoe Les Parterres en Kit te beginnen. Het stel woont sinds juli 2007 in Hameau de Fontenille in de Yonne. Lucia is tuinontwerpster en Jos is gespecialiseerd in (fruit)bomen. Ze begonnen met hun bedrijf om borderpakketten aan te bieden, met planten en bollen uit Nederland. Voor mensen met een (vakantie)huis in Frankrijk, die een mooie en makkelijk te onderhouden tuin willen. Je kunt de planten, genoeg voor 1 m² of meer, bij hen bestellen. Twee keer per jaar organiseren ze een bollenmarkt in hun fantastisch verbouwde schuur. Behalve aan het huis en de schuur is er ook enorm veel werk verzet aan het flinke stuk land er omheen.

Het is een feestje om in de grote tuinen rond te lopen. Behalve de prachtige voorbeeldborders is er een appelboomgaard en natuurlijk een potager met oude walnoten boom. In het grasveld zijn Dahlia borders aangelegd in de vorm van het logo van hun bedrijf, toen wij er waren helaas nog niet in bloei, maar nu, eind augustus, vast spectaculair. We werden verwelkomd met heerlijk bramenijs, van de eerste bramen en zelf geperst appelsap. Ondertussen scharrelde kip Flop en de mee geëmigreerde poes gezellig rond. In de namiddag zon reden we voldaan terug, wat geweldig om zo het roer om te kunnen gooien! Ik hoop dat Lucia en Jos vele Franse tuinen kunnen beplanten met onze Nederlandse prachtplanten! Neem voor inspiratie, ook voor Nederlandse borders, eens een kijkje op de website en op Lucia’s blog.

 

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee