Het gevonden huis: Maison Perdue - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Maison Perdue
Adressen

Het gevonden huis: Maison Perdue

Maison PerdueWat een droom: een idyllisch vakantiehuis dat uit louter vondsten bestaat. Gered van het grof vuil, gevonden op rommelmarkten. Jurriaan Geldermans (freelance culinair journalist) bouwde het eigenhandig. Nu doet het dienst als gastenverblijf, dat hij samen met zijn vrouw Elly (gastvrouw in een restaurant en kok) runt.

In de Franse streek de Morvan (Bourgogne) vinden Elly en Jurriaan zestien jaar geleden precies wat ze zoeken: een grote boerenhoeve, rijk versierd met houtwerk en smeedijzer. Een grandioze buitenplek met maar liefst drie hectare land. Ze kopen het met de bedoeling er ooit permanent te gaan wonen en zo gebeurt het ook. Al zullen daar zeven ‘opknapzomers’ aan voorafgaan. Want letterlijk alles aan Maison Bellevue, zoals ze hun statige boerenhuis noemen, moet worden vervangen om de oude grandeur te herstellen.

Maison Perdue

Volgende uitdaging

Uitrusten van die tour de force is er niet bij. Met zo veel grond is er nog wel wat ruimte over, zelfs na aanleg van een grote moestuin, kippenren en weiland voor de twee pony’s. In een loods vol vintage meubels en oude bouwmaterialen van het Amsterdamse bedrijf Van Dijk en Ko krijgt Jurriaan het idee om een tweede huis te bouwen. Een enorme uitdaging, want dit zomerverblijf wil hij helemaal gaan maken van gebruikte materialen. Gevonden in schuren en loodsen, op rommelmarkten en bij het grof vuil.

Maison Perdue

Inmiddels staat het er, verleidelijk tussen het groen op een eigen stuk weiland: Maison Perdue. Verwijzend naar alle onderdelen van het huis, ooit door iemand ‘verloren’. Maar als Perdue niet zo mooi had geklonken dan was Maison Trouvée wat ons betreft een goede tweede geweest.

Niet alleen Maison Perdue is te huur, ook twee verblijven in de boerenhoeve: Maison Bellevue en Marrakech. In de voormalige stal zijn Elly en Jurriaan een bistro begonnen, die alleen open is voor hun eigen gasten. Elly: ‘Op de dag van aankomst drinken en eten we samen zodat je elkaar kunt leren kennen. Daarna gaat iedereen zijn eigen gang. Zelf wonen we boven de bistro, op de verbouwde hooizolder.’

Maison Perdue

In de buurt? 5 tips van Jurriaan en Elly

  1. In Moux vind je het uitstekende restaurant Beau Site, vijf minuten (terug het dubbele, want berg-op en wijn in de benen) lopen vanaf Maison Perdue. La Picherotte tegenover de bakker is leuk voor de lunch. Elke zondag is er bovendien een boerenmarkt in het dorp.
  1. In Arnay le Duc (30 km) zit een heerlijke zaak, Café du Nord, bestierd door maar liefst vier vrouwen. Valérie, haar zus Fleurance en nog twee vriendinnen gaven de oude dorpskroeg een doorstart. De oude spiegels in hun koperen lijsten hangen er nog, de formica tafeltjes zijn gebleven, de jaren-dertig-lampjes aan het plafond, echt alles ademt de sfeer van ooit.
  1. Liefhebbers van oude abdijen spoeden zich naar l’Abbaye de la Bussière aan de Ouche (richting Dijon, 60 km). Een elfde-eeuwse abdij, fantastisch gerestaureerd door de huidige Engelse eigenaren. De keuken heeft een Michelinster, maar doordeweeks eet je er tussen de middag drie gangen voor nog geen 30 euro.
  1. In de Morvan ontbreekt het niet aan kastelen. De Bourgogne was voor graven en hertogen in het verleden een geliefde plek om rust te vinden. Buitengewoon is de burcht van Châteauneuf, nabij Pouilly-en-Auxois (45 km). Een middeleeuws dorp met leuke restaurants en galeries. En met het gelijknamige kasteel natuurlijk, dat een bezoek meer dan waard is.
  1. Klein maar fijn tot slot is het vestingstadje Flavigny-sur-Ozerain, waar de film Chocolat is opgenomen. Ook hier staat een oude abdij en een bijzondere kerk, maar de wereldlijke sfeer van het plaatsje als geheel maakt nog meer indruk. Net als La Grange, de ‘schuur’ waarin vijftien boerinnen en een boer een restaurant hebben gemaakt, waar ze hun eigen heerlijkheden verkopen.Maison Perdue

Meer informatie: maisonbellevue.com

Productie: Cocofeatures.com. Fotografie: Anna de Leeuw. Styling: Marianne Luning. Tekst: Corine Dingemanse. Tekstbewerking: Helmke van Geel

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee