laatbloeiers in de tuin
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Prachtkaars Gaura lindheimeri
Bloemen

Laatbloeiers in de tuin

Met laatbloeiers valt er nog tot laat in de herfst heel wat te beleven in de tuin. Weer en wind hebben geen vat op deze doorzetters die onverstoorbaar doorbloeien tot diep in november:

Prachtkaars ‘Whirling Butterflies’ (foto boven)

Gaura lindheimeri weet echt niet van ophouden, De plant bloeit vanaf juli tot de eerste vorst. In natte winters verdwijnt hij, de zaailingen komen op de vreemdste plaatsen terug. Plant Gaura voor het mooiste effect met eenjarigen of vaste planten in een border of bloembak.
O.a. te koop bij Zadenkopenonline.nl en Tuinplant.nl.

Dropplant ‘Blue Fortune’

Ruik je tijdens het werk in de tuin blad dat naar anijs geurt, dan heb je Agastache te pakken. Zonder bloem is de plant vrij onopvallend, hij moet het hebben van de lange eindsprint. Paarse rechtopstaande aren en dat maanden lang. Knip de uitgebloeide bloemen steeds terug. Dropplanten houden niet van natte voeten. Geef deze laatbloeiers een plek in de volle zon. Je kunt ze horen bloeien door de vele bijen die eromheen zoemen.
O.a. te koop bij Zadenkopenonline.nl, Tuinplant.nl en Warentuin.

Mexicaans madeliefje

Mexicaans madeliefje Erigeron karvinskianusErigeron karvinskianus zaait zich enorm uit, maar dat is helemaal niet erg. Wie wordt er nu boos op een madeliefje? Zet een paar plantjes in een pot en het jaar erop groeien ze tussen alle voegen en kieren. Hoog wordt de plant niet, hij blijft bossig en laag. Tijdens een zachte winter vind je tot in november nog van wit naar lichtroze verkleurende bloemen aan de plant, met een verdwaalde bij erop.
O.a. te koop bij Tuinplant.nl.

Hemelsleutel ‘Matrona’

Vettig stevig blad dat met de seizoenen mee kleurt tot het in oktober perfect past bij de rozerode bloemen met donkerrode stelen. De bloemen kunnen topzwaar worden, top deze laatbloeiers daarom in de zomer voor meer en kleinere bloemen. De uitgebloeide bloemschermen geven in de winter nog steeds vorm aan de border. Sedum staat graag zonnig.
O.a. te koop bij Tuinplant.nl.
Nog een aantal laatbloeiers dat het vermelden waard is:

Najaarsmargriet

Een hele zomer lang groeit Leucanthemella serotina met rechte stevige stengels. Net op het moment dat je denkt dat de plant niks doet, ontluiken de knoppen. Witte margrieten in het najaar, dat trekt aandacht, ook van bijen. Deze planten hebben weinig zorg nodig, geen steun en zijn ijzersterk. Ze willen wel graag een plek onder de zon.

IJzerkruid

Een stevige plant die geen steun nodig heeft, zelfs niet in een herfststorm. Vanaf half september begint voorzichtig de bloei om te pieken in oktober. Vernonia angustifolia bloeit met donkerpaarse bloemen in wijde schermen hoog boven alles uit. En dat trekt vlinders aan! Vernonia leeft op van droge grond. Ze komt laat uit haar winterslaap, dus houd daar rekening mee als je in het voorjaar gaat schoffelen.

Duizendknoop ’Rosea’

Een ideale plant voor een plek in de zon of halfschaduw als je geen moeite hebt met haar woekerende karakter. Het blad bedekt de bodem en geeft onkruid geen kans. De roze aartjes blijven bloeien, vanaf augustus tot aan de eerste vorst in november. Zet Persicaria amplexicaulis achter in de border, want hij kan wel 130 cm hoog worden.
O.a. te koop bij Tuinplant.nl.

Clematis ‘Bill Mackenzie’

‘Bill Mackenzie’ groeit graag tegen een schaduwmuur. Vanaf augustus tot eind oktober ontluiken vrijwel dagelijks nieuwe bloemen. Ondertussen veranderen de gele bloemklokjes in zilverwitte pluizenbollen, die tot ver in november blijven hangen. Snoei deze clematis fors terug in het voorjaar, tot circa een meter boven de grond.

Zonnehoed

Zonnehoed Echinacea purpureaEchinacea purpurea houdt van ruimte om zich heen. De planten willen de wind tussen hun stelen voelen waaien en leunen daar tegenaan. Een plaats in de zon is wel belangrijk. Dat wordt beloond met een eindeloze najaarsbloei. Na de bloei blijven de zwarte harten over, die mooi blijven mooi tot in het voorjaar.
O.a. te koop bij Zadenkopenonline.nl, Tuinplant.nl en Warentuin.

IJzerhard

ijzerhard verbena bonariensisZodra de kleine paarse bloemen verschijnen bovenaan de hoge ijle stengels van Verbena bonariensis, komen vlinders en bijen hun kant op. Alle energie van deze plant gaat naar de bloemen, blad zie je bijna niet aan deze plant. IJzerhard blijft tot in november bloeien. Dan is hij ook echt op en overleeft de winter niet altijd. Gelukkig komen zijn zaailingen overal weer op, voor opnieuw zo’n lekker lange bloei.
O.a. te koop bij Zadenkopenonline.nl en Tuinplant.nl.

Pluimhortensia ‘Pinky Winky’

Pluimhortensia Pinky WinkyDeze hortensia geeft maanden lang kleur. In augustus begint hij stralend wit. De lange pluimen passen zich aan bij de herfstkleuren van de rest van de tuin. Eind oktober zijn de bloemtoppen tot paarsachtig roze verkleurd. Laat de bloemen in de winter aan de struik zitten. Knip in het voorjaar alle takken terug tot op circa 30 cm. ‘Pinky Winky’ doet het ook goed in een ruime pot.
O.a. te koop bij Tuinplant.nl.

Prachtriet ‘Ferner Osten’

In de nazomer komt Miscanthus sinensis pas tot bloei. De pluim verkleurt naar donkerrood. Najaarsstormen krijgen geen vat op de pluimen, ze blijven tot in november fier overeind staan. Het blad is dan inmiddels verkleurd naar koperrood. Pluimen en blad pas in het voorjaar afknippen.
O.a. te koop bij Tuinplant.nl

Koninginnekruid ‘Chocolate’

Het donkerrode blad is ‘s zomers al mooi als Eupatorium rugosum ‘Chocolate’ boven de andere planten in de border uittorent. In de herfst begint de bloei: witte schermen met rode bladstelen. Vlinders zijn dol op koninginnekruid en komen er massaal op af. Geef ze voldoende water, plant ze niet op droge grond en houd rekening met een hoogte van circa 150 cm.
O.a. te koop bij Tuinplant.nl.

Geranium ‘Rozanne’

Geranium RozanneEr is geen andere tuingeranium die zo lang bloeit. Vanaf mei vrijwel onafgebroken tot het te koud wordt. Knip de plant terug zodra hij uitgebloeid raakt. Binnen een paar weken is hij weer overladen met nieuwe bloemen. Aan het eind van de bloei wordt het hartje wit. In de border is hij een kruiper, in een pot of hanging basket maakt ze guirlandes van bloemen en dat in zowel de zon als halfschaduw.
O.a. te koop bij Zadenkopenonline.nl en Tuinplant.nl.

Nerine bowdenii

Nerine is een bol die je in het voorjaar in de grond of in een pot zet. Groeit als Agapanthus, met lang, grasachtig blad. Als de rest van de tuin instort, komt Nerine op stoom en gaat door tot in november. Ook een prima snijbloem. Laat Nerine met pot en al binnen overwinteren.

Aster ‘Lady in black’

Eén tak van deze aster is al een boeket op zich. Pluk ze als basis voor een royaal herfstboeket. De bloemen zijn ook prachtig als ze berijpt zijn. Van dichtbij bekeken, zie je pas dat ze wit zijn met een roodpaars hartje. Geef ze een zonnige plek, dan bloeien ze door tot eind oktober, begin november. Scheur asters in het voorjaar, want ze nemen flink veel ruimte in.
O.a. te koop bij Tuinplant.nl.

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee