Vaste planten, wat zijn dat? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Vaste planten
Tuinplanten

Vaste planten, wat zijn dat?

Je hoort vaak dat iets een ‘vaste plant’ is, maar wat is dat eigenlijk precies? En wat moet je weten voordat je met vaste planten aan de slag gaat?

Vaste planten zijn een niet-houtige, overblijvende planten, die meer dan eenmaal tijdens hun levensduur kunnen bloeien en langer dan twee jaar leven. Sommige planten blijven groen, maar meestal sterven ze in het najaar bovengronds af en trekken ze zich ondergronds terug voor hun winterslaap.

Vaste planten vormen boven de grond ieder jaar nieuwe stengels, bladeren, bloemen en zaden. In het voorjaar komen ze groter en krachtiger terug, zo zorgen ze ieder jaar voor lang tuinplezier. 

Er zijn enorm veel verschillende vaste planten, in allerlei kleuren en vormen. Ook heb je exemplaren die heerlijk ruiken, vlinders lokken of geschikt zijn als snijbloem. De hoogte varieert van hoge, opvallende exemplaren tot hele kleine plantjes.

Wanneer je de juiste samenstelling van vaste planten kiest, volgen deze elkaar op in hun bloeiperiode, waardoor je van januari tot december van een bloeiende tuin kunt genieten.

Vaste planten kiezen

Afhankelijk van de grondsoort en ligging van de tuin kies je je planten.

Populaire vaste planten zijn:

Vaste planten kopen

Vaste planten kan je kopen in het tuincentrum of gemakkelijk online bij o.a.:

Met dank aan Perennial Power.

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee