Wist je dat je in je eigen koude achtertuin tropische planten kweken kunt? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
trpoische planten kweekkas
Tuinplanten

Wist je dat je in je eigen koude achtertuin tropische planten kweken kunt?

Leve de uitvinding van kweekkassen! Niet alleen heeft de Nederlandse exportindustrie op het internationale wereldtoneel veel baat gehad bij de grote hoeveelheid professionele kweekkassen die wij op Nederlandse bodem hebben staan, ook de Nederlandse kweek-hobbyisten kunnen flink aan de slag dankzij het bestaan van prachtig mooie hobby-kweekkassen.

En wat is er nu leuker om te laten groeien in je eigen achtertuin, dan gewassen die het anders nóóit hadden overleefd in Nederland? Inderdaad, hallo tropische planten!

Hoe leuk is het wel niet, dat je in Nederland in je eigen achtertuintje naar buiten kunt stappen en je dan plots in Brazilië of Indonesië kunt wanen? Dat geeft een ongekend gevoel, dus we helpen je dan ook graag op weg om dit tropische vakantiegevoel bij je thuis te bereiken.

Hoe je eigen tropische plantentuin te creëren? 7 stappen!

Dus jij wilt de schoonheid van de tropen in je eigen tuin? Je kunt het krijgen… maar het kost wat werk. Tropische planten hebben warmte, zonlicht, vocht en nogmaals warmte nodig… een behoorlijk onderhoudsintensieve groep dus, zullen we maar zeggen. Vooral in de winter. Gelukkig weten wij wel raad. Te beginnen met stap 1: het aanschaffen van een compacte tropische kweekkas. We beginnen daar, om je vervolgens stap voor stap mee te nemen in het hele proces.

Stap 1: Schaf een speciale tropische kweekkas aan en plaats hem in je tuin

Tropische kweekkassen zijn eigenlijk precies hetzelfde als reguliere hobby kweekkassen, maar met één belangrijk verschil: er is ander materiaal gebruikt bij de dak- en wandinvulling. Bij tropische plantenkassen wordt namelijk vaak veelal gebruik gemaakt van 14 millimeter thermopane glas in de wanden en 16 mm dik polycarbonaat in het dak van de kas. Deze diktes en materialen zorgen voor een hogere isolatiewaarde van de tuinkas en maakt dat deze kassen uitermate geschikt zijn als overwinteringsplek voor tropische planten.

Stap 2: Plaats alle planten strategisch in de kas

Let goed op welke planten zonlicht of schaduw nodig hebben en plaats ze vervolgens op de voor hen beste plekken in de kas. Maak gebruik van trays waarmee je je planten, indien nodig, door de tuinkas kunt verplaatsen, terwijl het water goed wordt afgevoerd. Vergeet ook niet dat sommige tropische gewassen, zoals ficussen, palmen of bananenbomen, veel ruimte nodig hebben om te groeien, dus hou hier rekening mee bij de plaatsing van dit soort planten. Bouw het niet te vol rondom deze planten en plaats dit soort planten ook niet te dicht tegen de zijkant van de kas aan.

Stap 3: Handhaaf de juiste temperaturen en luchtstromen

Het verzorgen van tropische planten in een kas vereist speciale aandacht voor de noodzakelijke groeitemperaturen en de vereiste luchtstromen om de lucht vochtig te houden zonder schimmelvorming. Dit is een uitdaging, want je moet de kas op een bepaalde temperatuur houden, wat meestal ergens tussen de 18 en 27 graden celsius is en nooit onder de 4 graden celsius. Maar tegelijkertijd moet er wel gezorgd worden voor voldoende luchtcirculatie.

Stap 4: Zorg voor voldoende vocht via een vernevelingssysteem

Een vernevelingssysteem kan goed van pas komen om je tropische vegetatie op de juiste vochtigheidsgraad te houden en de vereiste regenwoud omgeving te handhaven.

Stap 5: Geef je tropische planten consequent water

Hoewel tropische planten goed gedijen in hete temperaturen, hebben ze nog steeds veel water nodig op regelmatige basis. Ze hoeven niet letterlijk elke dag water, maar zorg dat je wel minstens om de dag je tropische planten van water voorziet. De exacte hoeveelheid gewenste bewatering verschilt wel van plant tot plant dus laat je van tevoren goed informeren zodra je precies weet welke type planten je in je eigen kas wilt kweken.

Ook is het van vitaal belang dat je niet alleen let op de temperaturen in je tuinkas, maar dat je ook goed in de gaten houdt hoe snel de grond droogt. Hogere temperaturen betekenen over het algemeen dat de grond vaker water moet krijgen zodat je tropische planten zonder problemen optimaal kunnen groeien.

Stap 6: Houd je tropische planten goed schoon

Tropische planten hebben echt je tijd, liefde en aandacht nodig. Zorg goed voor ze door levenloos materiaal te snoeien en ze ook blijvend te controleren op ongedierte. Handel deze problemen snel af om te voorkomen dat ze ziekten verspreiden naar andere planten in de kas. Schimmels kunnen een bijzonder lastig probleem vormen bij het kweken van tropische planten in een kas en moeten snel worden uitgeroeid als ze worden waargenomen.

Stap 7: Verlichting

Laat je goed informeren over de verlichting die je tropische planten nodig hebben, want elk type kan het net weer beter doen bij een andere verlichtingsoptie in je kas. Sommige tropische planten houden meer van kunstmatige of indirecte verlichting, terwijl andere planten juist weer uitstekend groeien bij gefilterd natuurlijk licht van kaspanelen. Doe dus je huiswerk goed voordat je verschillende soorten tropische planten selecteert, zodat je een combinatie kan maken die het beste werkt onder een bepaalde verlichting in je kweekkas.

Zoals je kunt zien, komt er veel kijken bij het kweken van tropische planten in een kas, maar op de lange termijn is het het wel allemaal waard. Om planten te hebben in je tuin die je normaal gesproken alleen in de tropen had kunnen kweken, is één van de luxes die het moderne leven ons biedt. Schenk een heerlijke tropische cocktail in, zet een zonnebril op je hoofd en geniet van je tropische leven in je achtertuin!

Meer lezen

Eén reactie op “Wist je dat je in je eigen koude achtertuin tropische planten kweken kunt?”

  1. Jan van Waardhuizen schreef:

    Zeer goede informatie ! Ook om dit in de praktijk toe te passen hartelijk dank !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee