Waarom een harten kunstwerk de spiegel van jouw ziel kan zijn - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Styling

Waarom een harten kunstwerk de spiegel van jouw ziel kan zijn

Met Valentijnsdag in aantocht gaat van alles wat maar met harten te maken heeft ons hart sneller kloppen: harten vloerkleedjes, harten theemokken, harten stoelen, en oh kijk…..
een Harten Festival!

Parc Broekhuizen staat in de maand februari in het teken van de liefde. Liefde moet immers geviérd worden en waar beter dan in het imposante architectonische hoogstandje dat ooit in de 18e eeuw door de Amsterdamse elite werd gebouwd te midden van de prachtige serene bossen op de Utrechtse Heuvelrug? Een betere plek bestaat niet!

Dat dacht kunstenaar Michèl Poort ook!

Zijn harten kunstwerken zijn gedurende de hele maand februari te bewonderen, als onderdeel van hun kunstprogramma Art at the Parc, in Parc Broekhuizen.

Michèl’s werk is uniek. Want het zijn enkel en alleen maar harten dat de klok slaat. Al zijn harten kunstwerken zijn nu verenigd in de expositie ‘heartbeats’.

In de woorden van Michèl gaat heartbeats over mensen die graag verkennen en geloven in de kracht van ontdekking. Om verder te gaan waar anderen zouden stoppen. Het hart is altijd een spiegel van onszelf geweest. Aan ons nu de taak om onze eigen spiegel te ontdekken.

De spiegel des levens

Kunstenaar Michèl Poort heeft zelf inmiddels zijn verborgen spiegel gevonden. Maar de weg ernaartoe was niet makkelijk. Hij bereikte in 2015 een dieptepunt. In korte tijd verloor hij zijn liefde, zijn geld en zijn passie voor de kunst. Eigenlijk verloor hij hiermee zijn waardering voor het leven. Hij zag op dat moment niet veel reden meer om nog door te gaan ermee.

michel poort harten

Zijn hart leidde hem toen naar Bali, waar hij geheel onverwacht een speciaal persoon ontmoette in de jungle van Bali. Dat was het moment dat Michèl zijn eigen hart weer begon te voelen en vooral: te zien. Hij keek hiermee uiteindelijk in de spiegel van hemzelf.

Na vele maanden van zelfonderzoek keerde Michèl uiteindelijk weer terug naar Nederland met maar één hartenwens: “De wereld weer kloppend maken”.

Zelfontdekking is de basis

“Zelfontdekking is een continu proces van het wegnemen van dat wat onbelangrijk is, het herzien van onze kernwaarden en het proberen om in betere afstemming met deze innerlijke waarheden te leven. Belangrijk is dat iedereen stappen kan zetten in de richting van meer zelfkennis door de verbinding met je hart en daarmee blokkades weg te nemen voor verbinding met anderen.” vertelt hij gepassioneerd.

Sindsdien heeft Michèl zich met hart en ziel ingezet om kunst te creëren die volledig gewijd is aan het hart en het hart alleen. Zijn kunstobjecten zijn Michèl’s passie in een veelvoud van kleuren, materialen en afmetingen.

Blijf dicht bij jezelf

Michel legt zijn passie voor harten verder aan ons uit: “Als we ons hart vaker laten spreken en er beter naar luisteren, dan zijn we authentieker en veel gelukkiger. We gaan keuzes maken die bij ons passen en zijn daarmee liever voor onszelf en toegankelijker voor onze omgeving. Het hart heeft waarden, het hoofd vooral regels. Regels zoals wat je wel of niet mag of kan zijn. Regels zijn vaak niet afgestemd op ons leven en onze plek in de wereld. Daarmee zijn zij een belemmering om een waardevol leven te leiden. Het is de onzekerheid en angst die daarvan afleidt. Die angst ligt buiten onze comfortzone en veroorzaakt vaak negatieve energie.”

Wijze lessen van Michèl

Michel vervolgt zijn verhaal en leert ons daarmee een hele wijze les: “Ik vraag vaak aan mensen wat hun mooiste herinneringen zijn en heel vaak zijn het de meest gewone dingen. Een overwinning op jezelf, een verliefd gevoel of die verregende vakantie in een te klein tentje op Schiermonnikoog. En dat geldt ook voor hen die heel succesvol zijn. Geluk is niet in geld uit te drukken, wel in bijzondere momenten. Dat zie je en voel je aan mensen die leven vanuit hun hart.”

Er is ook een andere wijze les die Michèl met zijn harten kunstwerken aan de wereld wil meegeven: “Het vinden van schoonheid in imperfectie. Want niets is perfect. Werkelijk niets.”

Om die reden zal geen ènkel hart dat je zal zien in zijn expositie heartsbeats op Parc Broekhuizen helemaal perfect zijn. Michèl vertelt hierover trots: “Dat is ook juist de schoonheid ervan! Onze gebreken en imperfecties maken ons juist speciaal. Het zijn die verschillen die ons zo authentiek en uniek maken waardoor we echt met elkaar verbonden zijn. Hoe kleurrijk kan de wereld worden voor de ander door te zijn wie we zijn. Daarom heeft elk hart wel iets …”

michel poort hart

Michèl’s grote droom

Maar heeft Michèl met al die reeds verworven wijsheden over het leven en alles wat hij in zo’n korte tijd al bereikt heeft, eigenlijk nog wel dromen over? Ja, die heeft hij. “Mijn droom is dat iedereen de ruimte krijgt om zijn of haar leven te leiden. Dat iedereen zijn dromen waar kan maken door te blijven voelen. Want de sprankeling die ontstaat als iemand vanuit zijn authentieke kern leeft, is wat je wilt delen. Daarom is liefde niets anders dan dat de ander ervoor zorgt dat je nog meer van jezelf gaat houden. Want via die ander investeer je ook in een wereld die uiteindelijk kloppend wordt …hoe mooi is dat.”

Wat het hart ons geeft

Tot slot sluit Michèl af met een filosofische mijmering die ons diep in het hart geraakt heeft:

“Ik zeg niet dat ik mijn leven heb gegeven aan de kunst.

Ik zeg liever dat het hart mij mijn leven heeft teruggegeven.”

We geven je even de tijd om je tranen weg te pinken….

Klaar? Pak dan nu je agenda om een dag in februari te plannen om Michèls werk te komen bewonderen op Parc Broekhuizen. Laat je leiden door je hart naar zijn harten toe.
En wie weet blijkt dit uiteindelijk wel de dag te zijn dat jij je eigen spiegel ontdekte.

Wil je iets heel speciaals maken van die bijzondere dag? Zorg dan dat je gaat op 12, 13, 17 of 18 februari 2023. Gedurende die vier dagen zal een romantisch 3-gangen Valentijns Heartbeat diner plaatsvinden in Bistro LOF. Niet alleen zal daar gedurende die dagen het hartenthema centraal staan, ook zullen pianist Michiel Borstlap en de zeer getalenteerde Turkse Jazz zangeres Sibel Köse een muzikale ode aan het hart brengen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee