Deze liefdesbloemen zijn het perfecte cadeau om een geliefde mee te verrassen op Valentijnsdag, 14 februari. Door hun vorm of naam zijn ze veelzeggend genoeg om de liefde een boost te geven.
Ze zijn net iets origineler dan een bos rode rozen voor Valentijnsdag en bovendien heb je van deze tuinplanten lang plezier:
Op de foto hierboven zie je de vuurrode bloem van brandende liefde (Lychnis chalcedonica). De vaste plant wordt ongeveer 80 tot 100 cm hoog. Hij mag niet ontbreken in een hot-border. Volle zon zorgt voor een lange zomerse bloei.
Het frisgroene hartvormige blad van Duitse pijp (Aristolochia) ontluikt in april. Deze slingerplant kan tot grote hoogte klimmen zolang de slappe takken steun krijgen.
Ook heel mooi om te geven op Valentijnsdag is het vergeet-mij-nietje (hieronder). Romantiek en tragiek gaan hand in hand bij de Myosotis. Volgens de legende viel een ridder bij het plukken van een bosje bloemen in het water. Terwijl hij verdronk gooide hij het bosje bloemen naar zijn geliefde en riep ‘Vergeet mij niet’. Sindsdien staat het voor trouw en eeuwige liefde. Vergeet-mij-niet is tweejarig en bloeit in mei-juni.
Tsja, en dan kan het ook mislopen in de liefde. Verdrietig, maar de bloemen van het gebroken hartje (Dicentra spectabilis), zijn zo mooi dat ze misschien wel als pleister op de wond dienen. Onthoud waar hij in de tuin staat. Na de bloei in het voorjaar verdwijnt het gebroken hartje onder de grond, om ruimte te maken voor een andere tuinlieveling.
De keuze uit liefdesbloemen voor Valentijnsdag is groot, hieronder nog een aantal van onze lievelingen:
Een makkelijke heester voor een zonnige plek. Bloeit vroeg in de zomer. Keuze uit veel soorten roze, wit of roze-wit gestreepte bloemen in verschillende hoogtes.
Slakken zijn net als wij dol op het hartvormige blad van Hosta. Het heeft een volmaakte vorm, met diepliggende voelbare nerven. Deze bladplant voor in de schaduw heeft veel verschillende bladkleuren, de bloemen zijn wit of lila. Plant hartlelies in potten in een verloren hoek, je ziet zo’n hoek meteen opleven.
De overweldigende bloei aan het eind van de zomer verklaart de naam van deze klimplant. Een witte sluier van bloemen bedekt schuurdaken en schuttingen. Het is een makkelijke plant die zowel in de zon als in de schaduw groeit.
De blauwe, witte of blauwwit gestreepte bloemen bloeien maandenlang op lange stevige stelen. Laat de kuipplant vorstvrij overwinteren en zet in het voorjaar weer buiten.
Net als een opbloeiende liefde kan hebben, kent liefdesgras een trage start en piekt pas in de nazomer. Boven de buigende bloemstengels lijkt dan een mistige wolk van purperroze bloemen te hangen. Geef het gras een droge en zonnige plaats dan overleeft hij de winter wel.
Een plonsje water is vrijwel het enige dat slaapkamergeluk nodig heeft. Het groeit graag in de schaduw, ook in een slaapkamer waar het wat donker is. Bovendien zuivert het de lucht. Soleirolia groeit ook goed in de tuin, breidt zich snel uit en vormt een groen tapijt of vult de voegen tussen de klinkers.
‘Love you kiss’ heeft een lief rozerood randje aan de witte platte bloemen. Het is een langbloeiende soort die verkleurt tijdens de bloei. Bij een lage temperatuur kleuren de roze randen van de witte bloemen intens rood. Deze kleur van de liefde komt ook terug in het blad, er ligt een rode gloed over en het verkleurt in de herfst naar bloedrood.
Net als een klavertjevier brengt een klaver drie geluk. Met Trifolium ochroleucum geef je ook een rijke bloeier cadeau. De eironde gele bloemen trekken veel bijen en hommels aan.
Wil je meer leuke ideeën opdoen voor Valentijnsdag? Check dan eens de website MooiWatBloemenVoorJeDoen.nl. Ze hebben hele leuke Valentijnsartikelen voor je gecreëerd die je zullen helpen om dit jaar een onvergetelijke Valentijn voor je geliefde te organiseren!
Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee