Voorjaarsbloeiers in Groningse tuin
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
voorjaarsbloeiers: gele Helleborus
Lente

Voorjaarsbloeiers in Groningse tuin

Met voorjaarsbloeiers als Helleborus, krokus, sneeuwklokje en winterakoniet is het vanaf februari één groot bloemen- en kleurenfestijn in de Groningse tuin van Lida Lourens. Lida: ‘Elke herfst plant ik veel bollen. Altijd op kleur, omdat dat voor een mooi massaal effect zorgt. Niet meer dan twee kleuren, anders wordt het te bont en verdwijnt het effect.’

Voorjaarsbloeiers: Helleborus

De helleborussen zijn een verhaal apart. ‘Eigenlijk is de nogal zure veengrond van mijn tuin niet geschikt voor ze,’ vertelt Lida, ‘maar ik vind ze te mooi om niet te gebruiken. Omdat de planten veel voeding en een kalkrijke bodem nodig hebben, heb ik een deel van de tuin verhoogd. Daar kan ik de omstandigheden eenvoudig naar mijn hand zetten. Daar staat het nu vol met helleborussen. Als je ze geregeld bemest, verspreiden ze zichzelf.’

Voorjaarsbloeiers: boerenkrokus en op de achtergrond vroege cyclamen

Voorjaarsbloeiers: krokus en dwergiris

Tegenover wit en geel, traditioneel de vroege-voorjaarskleuren, zet Lida Lourens voor de afwisseling wat paars. Dat doet ze met de botanische krokus die – in tegenstelling tot de tuinkrokus – ook al in februari bloeit. ‘Voor grote vlakken kies ik meestal voor een makkelijke, langbloeiende soort zoals de boerenkrokus (Crocus tommansianus). Die is purper met oranje meeldraden. De kleur is best heftig, daarom blus ik dat af met wit.’ Om een indrukwekkend krokustapijt te krijgen, plant Lida er elk jaar bollen bij. Krokussen combineert ze met dwergirissen zoals Iris reticulata ‘Katharine Hodgkin’ (zie foto hieronder). ‘Die twee vullen elkaar qua kleur mooi aan, terwijl ze uiterlijk erg verschillen. Ik zet de irissen in groepjes tussen de krokussen, waardoor ze het beste tot hun recht komen.’ Botanische krokussen met hun kleine, verfijnde bloemen, zijn er niet alleen in lila-paars maar ook in geel, wit, meerkleurig, effen, gestreept of in kleur verlopend.

Voorjaarsbloeiers: dwergiris

Voorjaarsbloeiers: sneeuwklokje en winterakoniet

En natuurlijk ontbreken de sneeuwklokjes niet. Integendeel, ze zijn overal in de tuin te vinden. Lida: ‘Een mooie tegenhanger voor het sneeuwklokje is gele winterakoniet, die geeft net iets extra’s en blijft mooi laag. De sneeuwklokjes krijgen zo een kleurrijke voet.’ Winterakoniet (Eranthis Hyemalis) is een bolletje waarvan je makkelijk zaad kunt oogsten. Lida vangt dat op en zaait ze door de tuin heen, maar ze verspreiden zichzelf ook. Op de foto hieronder is het tuinhuisje te zien waar de voorjaarsbollen voornamelijk bloeien in paars-wit: Crocus ‘Yalta’ met witte cyclamen en sneeuwklokjes.

Voorjaarsbloeiers met op de achtergrond wit tuinhuisje

Je kunt de tuin van Lida Lourens in Stadskanaal (GR) bezoeken. City Channel Garden organiseert samen met drie andere tuinen de Oost-Groninger bloembollenroute en sneeuwklokjeszondagen. Kijk voor de data op de website: kijktuin-city-channel.nl

Zo krijg je een echt bloementapijt. Tips van Lida:

• Laat het loof na de bloei zitten, dat is voedingsstof voor volgend jaar. Staan de bollen in het gazon, maai dan om het loof heen. Er overheen maaien kan in mei-juni, als het blad vrijwel vergaan is.
• Koop verwilderingsbollen. De beste botanische krokussen voor verwildering zijn Crocus chrysanthus en de boerenkrokus Crocus tommasinianus. Ook het gewone sneeuwklokje Galanthus nivalis is heel geschikt voor verwildering.
• Plant er veel voor een groots effect, elk jaar weer, en plant ze dicht bij elkaar, gestrooid voor een natuurlijk effect, zodat er flinke plukken ontstaan.

Goede adressen voor voorjaarsbloeiers

Bollen, knollen en bijzondere soorten:
sterkebollen.nl
pcnijssen.nl
bulbs-bollen.nl
meeuwissenvoorhout.nl

Sneeuwklokjes in het groen:
sneeuwklokjes.nl
deheliant.nl
• Josephine Dekker in Oterleek (NH),  narcissen@live.nl

Fotografie: Sietske de Vries. Tekst: Renée Kwak

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee