Helleborus binnen en buiten
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Helleborus
Bloemen

Helleborus binnen en buiten

Helleborus is te mooi om alleen maar buiten te laten staan. Pluk een paar Helleborus-bloemen om er ook binnen van te genieten. Binnen is de bloem pas echt goed te bewonderen.
De bloeitijd wisselt per jaar en ligt tussen januari en april. Sommige soorten zoals Helleborus purpurascens, bloeien al in december. Helleborus orientalis kruist zich makkelijk. Uit die kruisingen komen verrassende combinaties voort. Ze krijgen spikkels, een rand langs de bloem (picotee), een gevuld hart (anemoon) of een gevuld ‘rokje’.

Op vaas

De bloem komt prachtig tot zijn recht in een vaas met een smalle hals. Dompel de stelen even in heet water en snijd ze opnieuw schuin af voordat je ze in de vaas zet.

In pot

Helleborus orientalis doet het geweldig in een pot. Plant ‘m niet te diep en gebruik goede potgrond of speciale Helleborus-grond. Niet te veel water geven. Kies een pot met gaten onderin voor een goede afwatering.

Helleborus tuin

In de tuin

  • Helleborus groeit het best op een licht beschaduwde plaats, onder bomen of heesters.
  • Kalkrijke grond, zoals kleigrond, is ideaal.
  • Meng op zandgrond compost of bladaarde door de grond, en sluit af met een handje kalk.
  • Plant Helleborus niet te diep; zorg ervoor dat de bloemknoppen boven de grond blijven.
  • Geef de planten in het groeiseizoen, van maart tot in september, goede voeding. Dat zorgt voor een rijke en lange bloei.
  • Als de planten voldoende vocht krijgen, doen ze het ook goed op een zonnige plek.
  • Tijdens de vorst liggen de bloemen vaak plat op de grond. Zodra de temperatuur weer stijgt, komen ze overeind en bloeien ze door.

Waar te koop

Kies en koop je favoriete Helleborus op speciale Helleborusdagen die in februari en maart worden gehouden op een aantal kwekerijen.

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee