Winterbikkel in de tuin: Helleborus
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Helleborus winter
New Romance

Winterbikkel in de tuin: Helleborus

Helleborus is een echte winterbikkel. Waar de meeste planten wachten op een warmer seizoen, bloeit Helleborus onbevreesd in de winter, ook nog eens in de mooiste kleuren. Daarom kun je er niet genoeg van krijgen. Helleborus orientalis kruist zich makkelijk. Uit deze kruisingen komen bijzondere kinderen voort. Ze krijgen spikkels, een randje langs de bloem, een gevuld hart of gevuld rokje. Ze geven van januari tot in mei kleur aan de tuin. Kwekers zijn gestopt met het bedenken van klinkende namen, ze verkopen ze als ‘Geel Dubbel’, ‘Abrikoos Enkel’ of ‘Donkerpaars gevlekt’. Alleen gestekte of door speciale kweek vermeerderde planten komen precies zo op als de moederplanten. Zaailingen verrassen met hun onvoorspelbare, eigenwijze bloei.

Helleborus in de tuin

Helleborus groeit het best op een licht beschaduwde plaats, onder bomen of heesters. Kalkrijke grond, kleigrond bijvoorbeeld, is ideaal. Meng compost of bladaarde door de grond, en sluit af met een handje kalk.

  • Plant ze niet te diep, zorg dat de bloemknoppen boven de grond blijven.
  • Schoffel niet rondom de plant, maar wied voorzichtig met de hand.
  • Kies voor de donkere kleuren een plekje in de winterzon en combineer ze met lichtgekleurde bloemen, zo vallen ze beter op. Als ze voldoende vocht krijgen, gedijen ze ook goed in de zon.
  • Tijdens de vorst liggen de bloemen vaak plat op de grond. Zodra de temperatuur stijgt, komen ze weer overeind en bloeien ze vrolijk door.
  • Veel onderhoud vraagt Helleborus niet: snijd in de winter blad met zwarte vlekken bij de grond weg. Zo zie je de bloemen beter en voorkom je ziektes. Strooi in de winter een handje kalk bij de plant, daarvan leven ze op.
  • De plant wordt niet graag verplaatst. Als je hem toch wilt verplanten, dan is september de beste maand om dat te doen.

Helleborus in pot

Helleborus doet het ook geweldig in een pot.

  • Plant ze niet te diep en gebruik goede potgrond of speciale Helleborus-grond.
  • Kies een pot met gaten voor de afwatering.
  • Niet te veel water geven.
  • Soorten zoals ‘Silvermoon’ zijn helemaal fantastisch als potplant omdat hun bloemstengels worden omringd door een krans van bladeren. Dan is één plant per pot al voldoende.

Helleborus op vaas

Helleborus heeft knikkende bloemen, haal er een paar naar binnen om ze echt goed te zien. Dompel de lange stelen even in heet water en snijd ze opnieuw af, voordat je ze in een vaasje zet.

Mooi in combinaties met Helleborus

In het wild groeit Helleborus op kalkrijke hellingen in de Kaukasus, samen met sneeuwklokjes, bosanemoontjes, cyclamen, sleutelbloemen en varens. Deze combinatie gaat ook heel goed samen in de tuin.

Beste adressen
Maar bezoek ook eens de speciale Helleborus-dagen bij kwekers en maak hier een keuze uit de bloeiende planten.

Fotografie: Clive Nichols.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee