Mooi en makkelijk: de vetplant - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
vetplanten
Kamerplanten

Mooi en makkelijk: de vetplant

vetplant

Dankzij hun Mexicaanse roots weten vetplanten wel om te gaan met warmte: ze slaan het vocht gewoon op in hun blad. Een miniwoestijn in de vensterbank, in de mooiste vormen en kleuren.

Geen plantenoppas nodig

Eens in de twee weken water geven is genoeg, want vocht en voeding worden direct in het blad opgeslagen. Het maakt dat Echeveria – een veelsoortige vetplantenfamilie – weinig wortelruimte nodig heeft en gerust met de hele familie in een lage bak floreert. Zet op een lichte, zonnige plek. In deze zomermaanden staan ze graag buiten onder een afdak of op de veranda. Zodra de nachten koel worden, zet je ze weer binnen.

vetplanten

Waslaagje

De lavendelpaarse Echeveria subsessilis heeft een beschermende waslaag die het blad tegen verdamping beschermt.

vetplantje

Hoge bloei

Helemaal ongenaakbaar is de vetplant niet: ineens is er die joviale bloei met een lange stengel uitmondend in een stevige bloem. Draai de plantjes regelmatig, want ze reiken naar het licht. De uitgebloeide bloem kun je met stengel en al tot onder het blad wegknippen.

vetplanten

Levend schilderij

Een bakvorm gevuld met kleinbladige Crassula, nog zo’n fraaie vetplantenfamilie met honderden soorten. Gebruik bij voorkeur cactusgrond, want gewone potgrond blijft lang vochtig.

Tip Laat de grond helemaal opdrogen voordat je weer water geeft.

vetplanten

Warm achter glas

Vetplanten houden van de warmte van een mini-kas. Wel eentje die gelucht kan worden om schimmels en ziektes te voorkomen. Combineren kan eindeloos, ook heel mooi met enkele bloemen in een glazen vaas.

Tip Een vetplant stekken is eenvoudig: knip een blad af, laat het eerst een week indrogen en steek het blad dan weg in cactusgrond. In de warmte van vensterbank of mini-kas zal een nieuwe vetplant de kop opsteken.

Productie, tekst & Styling: Nicoline Olsen. Fotografie: VK Stock. Tekst: Marie Tromp 

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee