Kamerplant naar buiten - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
kamerplant
Lente

Kamerplant naar buiten

kamerplanten

Ze hebben hun roots in de tropen, dus kamerplanten houden van warmte. Doe ze een plezier en zet ze buiten op het terras, een beetje beschut met af en toe een regenbui als traktatie. Wij hebben 6 tips om deze wereldreizigers heelhuids de zomer door te loodsen.

1) Heel geschikt als ‘buitenkamerplant’ zijn van oorsprong tropische soorten met dik, stevig blad. Natuurlijk is het even een overgang voor planten, van binnen naar buiten. Vooral doordat zonnestralen het blad nu direct bereiken. Kies daarom een plek in de halfschaduw en laat de eerste ‘buitendag’ bewolkt zijn, zodat de planten rustig kunnen wennen. Vanaf half mei is de kust veilig buiten, in september haal je de kamerplant weer naar binnen.

2) Buitenkamerplanten vragen meer water dan binnen, dus begin de dag met water geven. Grote potten mogen even in een teiltje: houd ze onder water totdat ze niet meer borrelen. Dat geldt niet voor vetplanten en cactussen, die hebben aan één keer per week water geven genoeg, doordat ze het water opslaan in hun dikke blad. Over het algemeen geldt: hoe steviger en harder het blad, hoe minder water geven.

3) De meeste groene planten glimmen na een malse regenbui in de zomer, dat werkt echt als een verfrissende douche. Al moet het niet te veel en te lang achter elkaar regenen. Vooral vetplanten en cactussen hebben daar echt een hekel aan, die houden het liever droog, bijvoorbeeld onder een afdakje. Een veranda of overkapping is sowieso ideaal voor buitenkamerplanten: zo staan ze beschut tegen felle zon en zijn ze beschermd tegen koude tocht en wind.

kamerplant

4) Hangende erwtenplanten kun je makkelijk stekken door een takje af te knippen en dit simpelweg een paar centimeter diep in potgrond te steken.

5) Elke twee weken een scheutje vloeibare kamerplantenmest in de gieter geeft planten meer weerstand.

6) Zet vetplanten laag, zodat je de mooie vormen en rozetten goed van bovenaf kunt zien. Verschillende bladvormen en tinten groen maken het spannend.

Fotografie: fotolemaire.nl, Styling: kimtimmerman.com, Tekst: Marie Tromp m.m.v. mooiwatplantendoen.nl

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee