4 tips voor het kiezen van de beste potten voor je kamerplanten - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
plantenpotten
Kamerplanten

4 tips voor het kiezen van de beste potten voor je kamerplanten

De keuze is bijna eindeloos als het gaat om potten voor je plantenbaby’s. Maar er zijn een paar belangrijke dingen waar je op moet letten om de beste keuze te maken.

En de beste keuze maken, dat wil je ècht, want als er één manier is om aan je plant te laten zien dat je van haar houdt, dan is dat wel door de perfecte pot voor haar te kopen. Een net gekochte plant in plastic kweekpot kun je meteen overzetten in een echte plantenpot, die past bij haar grootte, zodra je haar thuisbrengt. Na maanden (misschien zelfs jaren) in deze groeipot te hebben doorgebracht, is je nieuwe plant waarschijnlijk uit haar jasje gegroeid en zou zij meer groeiruimte op prijs stellen. Tijd voor een nieuwe pot dus! En als je het je even teveel gevraagd is om hier speciaal voor naar de winkel te gaan, dan kun je natuurlijk altijd online een bloempot kopen.

Of je nu nieuwe planten aan je kamerplantencollectie hebt toegevoegd of dat je bestaande gegroeide planten nu verpot moeten worden naar een groter huis, dit is hoe je de beste nieuwe plantenpotten voor ze kiest.

1. Grootte is belangrijk: gebruik deze meet-truc

Je koopt ook geen te kleine schoenen voor je kind, hetzelfde geldt voor een plant. Mensen beseffen soms niet hoe belangrijk genoeg ruimte is voor een plant om het goed te kunnen doen in haar plantenleven. Het kiezen van een nieuwe pot begint aldus met het bepalen van de grootte van de pot die je nodig hebt.

Hier is een handige richtlijn voor:

  • Voor planten die groeien in plastic kweekpotten met een diameter van 25 centimeter of minder: vergroot de potmaat met 2 tot 6 centimeter in diameter.
  • Voor grotere planten, die groeien in plastic kweekpotten met een diameter van meer dan 25 centimeter, vergroot je de potmaat met 5 tot 8 centimeter in diameter.

Bijvoorbeeld, een gloednieuwe plant in een plastic kweekpot van 10 centimeter is klaar voor een plantenpot met een diameter van ongeveer 12 centimeter. Een philodendron die in een 30 centimeter plastic kweekpot groeit, kan in een 35 centimeter grote plantenpot geplaatst worden.

Hoewel je misschien geneigd bent om een pot te kiezen die nog een aantal centimeter groter is dan voorgeschreven om toekomstige groei mogelijk te maken, moet je dat niet doen. Kamerplanten groeien langzaam. Een te grote pot staat niet in verhouding tot de plant en kunnen bepaalde toegevoegde voedingsstoffen te ver spreiden van de plant vandaan. Ook kunnen te grote potten gezondheidsproblemen veroorzaken omdat de overtollige potgrond te langzaam uitdroogt. Grond die te lang nat blijft, bevordert wortel- en stengelrot.

2. Drainage is essentieel

Kies altijd een pot met drainagegaten, zodat de potgrond niet te nat blijft nadat je je kamerplanten water hebt gegeven. Het teveel kan vrij uit de bodem van de pot ontsnappen, waardoor zuurstof zijn weg kan vinden naar de plantenwortels (als je een schotel of bak onder de pot gebruikt, zorg er dan voor dat je deze op reguliere basis leeggiet om te voorkomen dat de wortels te veel vocht binnenkrijgen).

Als je toevallig een mooie plantenbak tegenkomt die geen drainagegaten heeft, kun je die nog steeds gebruiken. De truc is om hem te behandelen als een cachepot, wat een term is voor een decoratieve buitenpot die een iets kleinere, maar gewone, pot met drainagegaten verbergt waarin je plant groeit. Je kunt die binnenpot eruit tillen en naar een gootsteen verplaatsen om water te geven of hem laten staan waar hij staat en dan het overschot uit de cachepot lozen wanneer al het extra water uit de kleinere container is afgevoerd.

3. Vind je stijl

Grootte van de planten en beschikbare drainage zijn de twee belangrijkste factoren bij het kiezen van een plantenpot voor je kamerplant. Als je zeker weet dat aan die twee vereisten wordt voldaan, kun je overgaan tot het vinden van een plantenpot die helemaal past bij jouw interieur, persoonlijke smaak of de laatste trend.

Hier een aantal mogelijke stijlen die je kunt overwegen:

  • Keramische potten zijn tegenwoordig een heel populair type pot voor kamerplanten. Je vindt ze in allerlei stijlen, kleuren en maten.
  • Ooit was de kleipot de meest gebruikte pot voor kamerplanten. Potten van klei zijn aantrekkelijk, zwaar (ideaal voor grote planten) en poreus (uitstekend voor bromelia’s, cactussen, varens, orchideeën en vetplanten). Kleipotten moeten echter vaker water krijgen en zijn moeilijk schoon te maken.
  • Kunststof en fiberglas potten bieden verschillende voordelen. Deze lichtgewicht potten, verkrijgbaar in allerlei kleuren en stijlen, zijn gemakkelijk schoon te maken en niet duur. Plastic en fiberglas potten hoeven niet zo vaak water te krijgen als klei.
  • Andere materialen voor plantenpotten zijn metaal, mandwerk, behandeld of rotbestendig hout, geglazuurd aardewerk en glas.

4. Houd je plantenpotten schoon

Houd potten schoon om ziektes te voorkomen. Als je van plan bent een pot opnieuw te gebruiken, maak hem dan zowel van binnen als van buiten goed schoon.

Op kleipotten komt na langdurig gebruik vaak een witte korst, veroorzaakt door de ophoping van mineralen na het verdampen van water. Een korst kun je verwijderen door hem eraf te schrobben met een staalwolsponsje of een harde borstel in een oplossing van azijn en water. Als de korst dik is, borstel hem dan eerst met een droog staalwolsponsje. Spoel vervolgens de potten af en laat ze vervolgens 20 minuten weken in een bleekmiddeloplossing (1 deel schoonmaakazijn op 2 delen water) om eventuele bacteriën, schimmels of ongedierte-eieren te doden. Als je daarmee klaar bent, moet je de pot opnieuw afspoelen.

Plastic potten kun je schoonmaken door een doek te dopen in een warm sopje. Boen vervolgens de pot met deze natte doek tot hij volledig vrij is van aarde en vuil. Eventueel kun je de pot vervolgens in een azijnoplossing dompelen zoals je met een kleipot zou doen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee