Veel winterbloeiers, weinig voorjaarsbloeiers tijdens Eindejaars Plantenjacht 2020 - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Madeliefje
Tuin

Veel winterbloeiers, weinig voorjaarsbloeiers tijdens Eindejaars Plantenjacht 2020

FLORON en Tuintelling.nl vroegen plantenliefhebbers om tussen Eerste Kerstdag en 3 januari 2020 een uur te gaan wandelen of in de tuin te kijken naar bloeiende planten. Deze Eindejaars Plantenjacht werd voor het zesde jaar georganiseerd. Deelnemers vonden gemiddeld 14,5 plantensoorten per telling, maar sneeuwklokjes en andere voorjaarsbloeiers lieten het dit jaar afweten.

In totaal zijn 571 wilde of verwilderde plantensoorten bloeiend waargenomen. Dit komt neer op >20% van de Nederlandse flora. In de top 3 prijken Madeliefje (1029 keer geteld), Straatgras (872), en Vogelmuur (837). Paarse en Witte dovenetel zijn opvallende stijgers in de top 10. Vooral Paarse dovenetel kiemde meer dan ooit in het voorjaar van 2019 doordat veel concurrenten de extreem droge zomer van 2018 niet overleefden. Ook vorig jaar stond Madeliefje op nummer 1.

Top 10 van bloeiende planten

 

1. Madeliefje
2. Straatgras
3. Vogelmuur
4. Klein kruiskruid
5. Paarse dovenetel
6. Paardenbloem
7. Herderstasje
8. Duizendblad
9. Witte dovenetel
10. Gewone melkdistel

De top 10 van meest gevonden winterbloeiers bestaat net als eerdere jaren uit soorten die het grootste deel van het jaar of jaarrond bloeien. Tijdens milde winters of op zonnige en windluwe plekken zijn deze soorten in staat hun najaarsbloei te rekken.

Weinig voorjaarsbloeiers

Uit eerdere tellingen bleek al dat het verschijnen van voorjaarsbloeiers een goede indicatie is voor milde winters. Dit jaar werden er opvallend weinig voorjaarsbloeiers waargenomen. December was voor deze planten een slechte maand. Winterbloeiende bomen en struiken, zoals Zwarte els en Hazelaar, werden een stuk minder gevonden. Van de bolgewassen werd alleen Gewoon sneeuwklokje regelmatig gemeld.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee