Sneeuwklokje: Wat & Hoe - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Sneeuwklokje
Bloemen

Sneeuwklokje: Wat & Hoe

Het sneeuwklokje in bloei: een jaarlijks terugkerend event, en nog altijd magisch. Lees hier alle basics over deze prachtbloem.

Wat?

Je weet dat de lente eraan zit te komen als je de eerste sneeuwklokjes ziet bloeien. Het sneeuwklokje is een bolgewas, en is familie van de narcis. Er zijn twee belangrijke soorten: de Galanthus elwesii en de Galanthus nivalis. Daarnaast zijn er nog zo’n 75 andere soorten sneeuwklokjes. De klokjes worden ongeveer 10 tot 25 centimeter hoog en staan vaak in groepjes bij elkaar.

Hoe?

Bloei: januari t/m april. Hoe zachter de winter, hoe eerder ze bloeien.

Bollen planten: in het najaar. De klokjes doen het goed op plaatsen waar in het voorjaar zonlicht komt en ’s zomers de bodem in de schaduw ligt van bomen en planten. In het gras zijn ze op hun best op de wat kalere (schaduw)plekken. Elk jaar komen de bloemen opnieuw op en het worden er steeds meer.

In het groen: koop sneeuwklokjes ‘in het groen’: compleet met wortel en blad. Zet ze thuis zo snel mogelijk in de tuin.

Ook leuk: pluk een bosje en zet ze in een vaas om de bloem in al haar schoonheid te kunnen bewonderen. Binnen blijven ze een paar dagen goed.

Waar?

Sneeuwklokjes zijn makkelijk verkrijgbaar: je vindt ze in veel (online) winkels, zoals warentuin.nl, sterkebollen.nl en sneeuwklokjes.info.

Polletjes vind je ook hier:

  • 4 februari 2018: het sneeuwklokjesgala bij de Zaanse schans (NH).
  • 8 – 10 februari 2018: sneeuwklokjesfeest. bij Kwekerij De Boschoeve in Wolfheze (GD). Op 17, 18, 24 en 25 februari worden hier de open sneeuwklokjesweekenden gehouden.

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee