Stroom aanleggen in je tuin? Dit is het moment! - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
stroom tuinverlichting
Tuin

Stroom aanleggen in je tuin? Dit is het moment!

Nu de langste dag alweer even achter ons ligt en de zon steeds eerder donker ligt, knipt de tuinverlichting overal weer aan. Het is immers nog lekker buiten! Is jouw tuin nog een donker gat achter je huis? Wil jij ook je buitenseizoen verlengen met een paar mooie lampen in de tuin? Dan is dit het moment om met je verlichtingsplan aan de slag te gaan.

Juist nu?

Zeker juist nu, zo vlak na de zomer is het moment ideaal om elektriciteit aan te leggen in je tuin. De grond is zacht, waardoor het graven en aanleggen van kabels flink wat gemakkelijker gaat dan in de winter. Ook ben je nog net op tijd om de herstelwerkzaamheden uit te voeren. Je wil immers niet blijven zitten met grote, zwarte geulen in je tuin. Gras zaaien kan in september en oktober uitstekend en ook borders kan je perfect vullen in de nazomer.

De eerste stap

Bedenk goed wat je wilt bereiken met je tuinverlichting. Ga je voor sfeerverlichting? Of wil je feller licht waar je bij kan lezen? Ga je de verlichting zelf bedienen of wil je lampen die bijvoorbeeld op een bewegingssensor werken?

12-volt tuinverlichting

Als je kiest voor sfeerlampjes, kan je met zwakstroom goed uit de voeten. Dit heeft een groot voordeel, namelijk dat de kabels van deze verlichting niet diep onder de grond weggestopt hoeven te worden. Er hoeven geen geulen gegraven en er schuilt ook geen gevaar bij deze kabels. Iets te enthousiast aan het ploegen en een kabel geraakt? Zonde, natuurlijk want de kabel is stuk, maar ongevaarlijk.

Lees ook: De mooiste buitenverlichting voor in jouw tuin

230-volt tuinverlichting

Ga je voor het stevige werk? Wil je je tuin goed verlichten, wil je een plek om te lezen als het donker is en ben je wellicht op zoek naar een bewegingsdetectielamp? Dan zal je voor lampen moeten kiezen die op 230 volt aangesloten worden. Deze klus is iets groter. Je zal voor de veiligheid je kabels op minimaal 50 centimeter diep door de tuin moeten leggen. Ook is het slim om een grondkabel te kiezen die beschermd wordt door een speciale mantel. Als je de kabel dan per ongeluk toch raakt met een schop, schakelt de stroom direct uit. Vergeet niet te kiezen voor waterdichte buitenstopcontacten om ellende in de herfst te voorkomen.

Solar verlichting

Klinkt dit allemaal als een hoop gedoe? Dan is solarverlichting wellicht de juiste keus voor jouw tuin. Steek een aantal lampen in je border, hang wat lampionnen aan de schutting en trek een lichtsnoer door je tuin. Zet de zonnepaneeltjes zo dat ze gedurende de dag goed kunnen oplaten en voilà, zodra de schemering inzet, knippen jouw lampjes aan.

Het aanleggen van extra 12- of 230-volt verlichting in je huis of tuin heeft onherroepelijk gevolgen voor je energieverbruik. Om te zien hoe dit zich vertaalt in maandelijkse lasten, kan je energie vergelijken en de maandlasten berekenen. Neem dit mee in je plan en kies voor wat het beste bij jou past, dan heb jij straks een Indian Summer in je eigen achtertuin.

Lees ook: 100% duurzame tuin: de eco-oase

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee