Strandtuin aanleggen
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
strandtuin
Tuinideeën

Strandtuin aanleggen

Dé oplossing als je van zee en strand houdt, maar niet in de buurt van de kust woont, zoals de eigenaren van deze tuin in Noord-Limburg: een strandtuin aanleggen. Compleet met  minivuurtoren, die als houtkachel dienst doet, en een ‘strandpaviljoen’. Het privéstrandje aan de zwemvijver is van schelpenzand. Vanuit huis loop je via grote maaskeien naar de het strand met het zitje onder de overkapping . Deze strandtuin werd aangelegd door Ves Reynders.

Zelf een strandtuin aanleggen
De toon van een strandtuin is zo gezet met bijvoorbeeld strandstoelen, originele, door zeewater verweerde meerpalen en een reddingsboei tegen de wand van de overkapping of schutting. Verf je ‘strandpaviljoen’ in het lichtste blauw en hang er als finishing touch een zelfgemaakte windgong in van schelpen en andere strandvondsten. Doorboor ze voorzichtig met een fijn boortje en bevestig ze met visdraad aan elkaar. Mooie schelpen zijn ook online te koop.

Pad voor de strandtuin
In plaats van schelpenzand, kun je ook kiezen voor Noordzeeschelpen. Die zijn ideaal om paden in de tuin mee aan te leggen. Strooi ook wat gebroken schelpen in de border: ze weren slakken en geven langzaam kalk af aan de bodem. Dat laatste is weer goed voor kalkminnende planten zoals buxus, lavendel en gouden regen.

Een echte strandtuin
Woon je aan de kust? Dan vraagt de tuin om planten die gedijen op zilte grond en tegen krachtige wind kunnen. Zoals de olijfwilg Elaeagnus ‘Quicksilver’, blauwe distel (Eryngium), zeekool (Crambe maritima) en wildemanskruid (Pulsatilla). Kwekerij Aquabotanica is gespecialiseerd in kustplanten.

Strandtuin in pot
Planten in zachte, blauwgrijze tinten geven dat heerlijke hoogzomer-vakantiegevoel. Geschikt in pot zijn onder andere blauw schapengras (Festuca glauca) en steenbreek (Saxifraga). Ook vetplanten als Sedum spathulifolium, Aloë en Echeveria elegans hebben net de goede kleur en houden bovendien van zonlicht en droge grond (ideaal als je wat langer van huis bent in verband met een vakantie).
Witte schelpen geven een frisse touch aan een wat kale bloempot. Zo’n toplaag heeft dezelfde voordelen als mulch: het voorkomt uitdroging en werkt ’s winters isolerend. Onder in de pot zorgt het voor een betere afwatering.

Fotografie: Thea Gommans

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee