DIY: Groen dak aanleggen - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
groen dak
DIY

DIY: Groen dak aanleggen

groen dak

Een sedum-gras kruidendak aanleggen kan deze maand nog (een sedumdak kan het hele jaar door). Nu de tuin zichzelf zo’n beetje verzorgt, is dit een aardig zomerklusje. In twee uur tijd heb je het dak van een schuur (10 m²) omgetoverd in een groene oase. 5 stappen voor een plat dak (of helling tot 25 graden (sedumdak), tot 10 graden (sedum-gras-kruidendak):

1. Controleer het dak: is het in goede staat en kan het een gewicht van minstens 40 kilo per m² dragen? Bij een bitumen ondergrond moet je eerst vilt aanbrengen ter bescherming.

2. Veeg het dak schoon en leg er met ruime overlap beschermfolie op. Kruis de folie bij de waterafvoer, zodat het regenwater kan weglopen. Leg er grof grind als afsluiting op, anders spoelt straks het substraat weg in de regenpijp.

3. Ligt het dak op de wind, verzwaar dan de randen door hier betontegels van 30 cm breed langs te leggen.

4. Verdeel het substraat (te koop bij plantenleverancier) gelijkmatig over het dak. 4 cm voor een sedummat, 7 cm voor losse planten.

5. Rol vegetatiematten uit of hark de zaden/stekjes in. Geef direct water. Houd het dak twee weken lang in de gaten en geef bij droog weer elke dag water.

Speciaal voor groene daken zijn kant-en-klare plantencassettes en trays, potjes (pluggen) en vegetatiematten te koop.

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee