Onderhoud groendak: tips en tricks - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Groen dak terras woonboot Amsterdam
Tips

Onderhoud groendak: tips en tricks

Een groendak mag dan onderhoudsarm zijn, je moet toch af en toe het dak op om het groen te onderhouden. Het advies is om ten minste twee keer per jaar het groendak te onderhouden. Dit doe je om ongewenste onkruiden te verwijderen, het dak te bemesten en de grindranden schoon te maken. Wij hebben een aantal praktische tips en tricks voor het onderhoud van jouw groendak.

Onkruid verwijderen

Je groendak is gevoelig voor onkruid, zoals grassen of zaailingen van bomen. Door ze te verwijderen voordat de onkruiden in bloei komen, voorkom je uitzaaien. Graspollen trek je er gemakkelijk met de hand uit. Komt er wat sedum mee? Dit leg je gewoon weer terug op de plek waar het uit komt, het sedum groeit vanzelf weer vast. Het handmatig verwijderen van onkruid is beter voor je groendak dan de toepassing van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen. Mocht je er toch voor kiezen om een middeltje te gebruiken, kies je het best voor een biologisch middel dat je enkel op het onkruid sproeit. Hierbij probeer je zo min mogelijk sedum te raken. Voor onderhoud groendak kan je ook altijd een specialist inschakelen.

Bemesten groendak

Over het algemeen is het voldoende om eens per jaar in het voorjaar het groendak te bemesten. Een mesttekort herken je aan de verkleuring van de sedum en het ontstaan van mos. Door te kiezen voor een hoogwaardige meststof voorkom je dat de dakbedekking wordt aangepast. Ben je vergeten om in maart/april het dak te bemesten? Dan kan je dit nog doen voor eind augustus/september. Na september bemesten, valt af te raden. De planten nemen namelijk geen meststof meer op, waardoor de mest wegspoelt via de afvoer.

Check altijd of de meststof niet blijft liggen op tegels, lichtstraten of dakkappen. Dit kan namelijk schade veroorzaken. Door na het bemesten even af te spoelen met schoon water weet je zeker dat je het groendak netjes achterlaat.

Mos bestrijden

Er kan mos ontstaan op je groendak. Zeker als je langere tijd niet hebt bemest of na een natte periode kan er mos ontstaan. Dit bestrijd je idealiter in het voorjaar, met kalk. Dit hoef je niet elk voorjaar te herhalen, alleen als je een jaar vergeten bent om je groendak mest te geven. Merk je dat het mos de overhand krijgt? Dan is er iets anders aan de hand. Dit kan bijvoorbeeld komen door een teveel aan schaduw, overbemesting of te veel stilstaand water. Een specialist kan je voorzien van een passend advies en helpen bij het ontwerp, aanleg en onderhoud van jouw groene ruimtes.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee