Gazon aanleggen: waar moet ik op letten? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Gazon gras
Tuin

Gazon aanleggen: waar moet ik op letten?

De meeste Nederlanders hebben in hun tuin een grasmat, want een grasgazon ziet er niet alleen fraai uit, maar is ook nog eens multifunctioneel. Zie jij een grasveld in je tuin ook wel zitten? In dit artikel geven we je een aantal tips waar je op moet letten als je een gazon aanlegt.

Waar komt het grasveld te liggen?

Als je voor het eerst een nieuw gazon aanlegt, dan moet je natuurlijk nadenken over de plaats waar het grasveld komt te liggen. Kies bij voorkeur voor een zonnige plek. Dit is niet alleen fijn voor het gras zelf, maar ook voor jou. Verder moet de grond vochtig zijn, maar moet het water in de wintermaanden wel goed weg te kunnen zakken.

Welk soort gras kies ik?

Een andere belangrijke vraag die je moet stellen is waar je het gras voor wilt gebruiken. Gaan de kinderen erop spelen, wil je er zelf vooral op liggen zonnen of is het gras voornamelijk voor de sier? Er bestaan verschillende soorten gras en welk type het beste is, hangt af van hoe intensief je het gras wilt gebruiken. De populairste grassoorten zijn speelgras, siergras en schaduwgras. Dit laatste is (zoals de naam al doet vermoeden) zeer geschikt voor een grasveld dat op een schaduwrijke plek staat, want schaduwgras groeit minder goed als het teveel zon krijgt.

Graszoden of gras zaaien?

Een gazon kan op twee manieren aangelegd worden. Ten eerste kun je kiezen voor graszoden (dit zijn kant-en-klare grasmatten) en ten tweede kun je zelf je tuingras zaaien. Het voordeel van graszoden is dat je meteen een fraai en gelijkmatig resultaat krijgt, maar daar hangt dan wel weer een hoger prijskaartje aan. Gras zaaien is daarentegen stukken goedkoper en heeft in het algemeen een langere levensduur. Het nadeel van zelf zaaien is wel dat het meer moeite en geduld kost en daarnaast duurt het ook langer voor je van een mooi gazon kunt genieten. Ook kunnen vogels en onkruid een gezaaid gazon flink verpesten. Graszoden zijn in principe het gehele jaar door aan te leggen (tenzij het vriest), terwijl gras zaaien alleen in het voor- en najaar kan.

Grond voorbereiden

Hoe beter je de grond prepareert, hoe fraaier de grasmatten er straks bij komen te liggen. Ten eerste is het belangrijk dat je alle planten en onkruid weghaalt. Vervolgens egaliseer je de grond met een hark, zodat alles mooi vlak is. Als je klaar met egaliseren bent, dan moet de grond bemest worden.

Graszoden aanleggen of gras zaaien

>Gras zaaien doe je door de zaden gelijkmatig te verdelen. Je kunt eventueel gebruikmaken van een strooiwagen, maar met de hand zaaien kan ook. Na het inzaaien neem je een hark om de grond licht aan te harken. Zaaien kun je het beste doen op een windstille dag, want anders loop je kans dat de zaden wegwaaien.

Kies je voor graszoden leggen? Dan is het goed om te bedenken op welke plek je het beste kunt beginnen. De grasmatten rol je vervolgens uit, om ze daarna mooi tegen elkaar aan te leggen. Let erop dat je geen naden tussen de zoden ziet zitten en druk de zoden goed tegen de grond aan. Met een broodmesje kun je alles mooi op maat snijden. Heb je alle zoden aangelegd? Dan wordt het tijd om het gazon te walsen, zodat de grasmatten goed strak komen te liggen.

Goed voor je grasveld zorgen

Een fraai en groen grasveld bereik je door de boel goed te onderhouden. Heb je gras gezaaid, dan kun je beginnen met sproeien als het gras zichtbaar gegroeid is. Hierna is het belangrijk dat het gras goed vochtig gehouden wordt. Is het gras ongeveer tien centimeter lang geworden? Dan kun je het gras maaien (niet te kort). Doe dit maaien bij voorkeur een keer per week. Om de groene kleur van het gras te behouden, is het goed om de grond drie keer per jaar te bemesten.

Bij graszoden is het belangrijk dat je direct begint met sproeien. Helemaal in het begin doe je dit zelfs twee keer per dag. Daarna kun je overgaan op een keer per week, maar bij warm weer kan het vaker. Controleer ook het vocht in de grond, want teveel water is natuurlijk ook weer niet goed. Daarnaast maai je het gras minimaal een keer per week.

Meer lezen

Eén reactie op “Gazon aanleggen: waar moet ik op letten?”

  1. Bruno Gilte schreef:

    Beste, Even een vraagje. Mijn gras in de achtertuin (50 tal m2) is zogoed als als geen grasplein meer te noemen. Onkruid, gewoon open plekken door het gecross van mijn hondje en nu volledig ros door de droogte. Nu was ik een weekje in Spanje aan de kust (Malaga) en daar zag ik toch wel heel wat mooie groene graspleintjes…een soort robuust gras met bredere bladen en ook horizontale worteling. Het kan beter tegen droogte en veel sterk. Zouden jullie weten over welk precies gras dit gaat? Ik had iets gevonden …Kikuyu gras…maar totaal niet zeker. Of hebben jullie andere voorstellen over supersterke grastypes die in het zuiden goed gedijen…tenslotte wordt het in onze contrijen ook steeds warmer niet…en een stromat is ook geen zicht. Alvast bedankt. Mvg Bruno

    Einde formulier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee