Voor de hardcore tuinierder is kunstgras misschien hetzelfde als vloeken in de kerk, maar het kan een handig alternatief zijn voor sommige anderen. Waar moet je op letten als je het wilt aanschaffen en hoe onderhoud je je kunstgras?
Kunstgras kopen
- Grasvezelhoogte
Denk je aan mooi echt gras, dan denkt men vaak aan een weelderige groene mat. Om die reden zijn hoge grasvezels bij kunstgras populair. Probeer echter een hoogte aan te houden van ongeveer 28 – 36mm. Neem je hoger gras, heb je de kans dat je gras plat oogt. Want hoe langer de grasvezel, hoe groter de kans dat de zwaartekracht het naar beneden trekt.
- Dichtheid
Naast grasvezelhoogte is de dichtheid per m2 ook belangrijk. Goed uitziend kunstgras heeft een gewicht van meer dan 3000 gram per m2.
- Kleur
Kunstgras komt in vele soorten kleurvariaties. Je kan gaan voor egaal groen zodat het lijkt op een sportveld of voor groen met bruine accenten zodat het natuurlijk oogt. De kleur groen die je kiest, is echter een persoonlijke keuze.
Kunstgras onderhouden
- Schoon spoelen
De beste en goedkoopste schoonmaker is regen. En daar hebben we in Nederland genoeg van. Maar zo nu en dan moet je de boel even zelf schoon maken met water (nooit chemische schoonmaakspullen gebruiken). Bijvoorbeeld uitwerpselen van de kat of hond. Plas van de plas wordt in principe door de regen weggespoeld, maar als je huisdier steeds op dezelfde plek de behoefte doet, is het verstandig deze zelf te spoelen door water te spuiten met een tuinslang of watersproeier. Bijvoorbeeld met een mix van water en azijn. Zo voorkom je vieze geurtjes en verkleuringen.
- Borstelen
De grasvezels staan, net als echt gras, recht omhoog. Om dat zo te houden, zeker nadat er veel op is gelopen of dat je er potten op hebt gezet, kan je het gras borstelen/harken. Gebruik geen metalen hark omdat je daarmee de vezels beschadigd. Borstel/hark tegen de richting van de grasvezels in en je gras staat weer mooi rechtovereind.
- Water
Mocht er een overmaat aan water op het kunstgras liggen, loop er dan niet overheen en wacht totdat het water is weggezakt. Dit voorkomt onregelmatigheden van het grasvlak.
- Vuil
Haal vuil van het gras op tijd weg. Het voorkomt verkleuring en schade. Denk aan bladeren, takken, gevallen fruit en uitwerpselen van huisdieren, maar ook van vogels. Heb je ijsvorming op de grasvezels tijdens de winter? Laat het dan zelf wegsmelten. Probeer je het zelf weg te halen, dan is er kans dat je de vezels beschadigd.
- Onkruid
Hoewel onkruid bij lange na niet zo vaak voorkomt op kunstgras vergeleken met echt gras, krijg je er wel mee te maken. Maar omdat het zo weinig voorkomt, kan je het onkruid gewoon met de hand weghalen. Haal het er wel uit voordat er echt veel wortels aan gaan zitten. Onkruid kan je ook weghalen door er kokend water overheen te gieten. Ga niet voor de chemische optie. Niet goed voor het gras en ook niet voor het milieu.