Hoe leg je zelf kunstgras? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Kunstgras aanleggen
DIY

Hoe leg je zelf kunstgras?

Wil je graag een tuin met mooi gras zonder teveel onderhoud? Dan is kunstgras een ideale oplossing voor jou. Kunstgras kun je zelf prima leggen. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

De bodem

Een tuin opknappen en gewoon gras of ander materiaal van je tuin vervangen met kunstgras kun jezelf eenvoudig doen. Mocht er nog gras of iets anders liggen, moet je dat natuurlijk eerst verwijderen. Daarna moet je de grond goed schoonmaken. Dit kun je doen met een hark waarmee je tegelijkertijd onkruid en bladeren verwijdert en de grond gladder maakt.
Leg een laag zand van ongeveer 5 tot 10 cm dik op de bodem. Dit kun je doen met stratenmakerszand. In ieder geval moet het zand dat je voor de bodem gebruikt waterdoorlatend zijn. Hoeveel zand je moet gebruiken hangt af van de grootte van je tuin. Bewater het zand en ga er vervolgens met een trilplaat of wals overheen waarmee je het zand nog compacter maakt.

Zorgvuldige bewerking van de bodem

De bodem die je als ondergrond gebruikt, is heel belangrijk en moet zorgvuldig klaargemaakt worden, want kunstgras vormt zich naar de bodem. Zorg ervoor dat de bodem waterdoorlatend is zodat er geen water blijft liggen. Let daarop voordat je zand voor de bodem gaat bestellen. De bodem nog eens extra aanstampen met een tuinwals of een trilplaat is wel verstandig om te doen, want zo voorkom je eventuele verzakking van de bodem. Je kunt tussen de bodem en het kunstgras een Geotextiel vliesdoek leggen. Deze kun je vastzetten met kunstgrashaken. Hiermee voorkom je dat het kunstgras verzakt en bescherm je de onderkant tegelijkertijd tegen beschadiging. Je voorkomt op deze manier ook deuken in het kunstgras, door spelende kinderen of huisdieren.

Kunstgras leggen

Pak het kunstgras stevig vast en rol deze uit. Trek de plooien die kunnen verschijnen recht. Let erop dat de sprieten van aan elkaar liggende matten dezelfde richting op liggen. Dit noemt men ook wel de vleug. De kunstgrassprieten naar voren leggen geeft een mooi effect. Om te zorgen dat de kunstgrasmatten goed liggen in het oppervlak moet je deze passend maken. Dit doe je door middel van bijsnijden met een stanleymes. Een kunstgras rol is meestal niet breder dan 4 meter. Bij meer dan 4 meter moet je meerdere rollen gebruiken en zul je het passend moeten snijden. Sla daarvoor het kunstgras om en snijd aan de onderkant (tussen de draden) de centimeters die teveel zijn zorgvuldig af. Nadat je de randen hebt afgesneden, sla je het kunstgras voorzichtig terug. Onder de naden leg je eerst zelfklevende kunstgrastape en druk je, daarop wrijvend, het kunstgras aan. Dit noemt met naden lijmen. Na ongeveer een uur is het hard en liggen de kunstgrasmatten vast. Je kunt de lijm ook zelf verspreiden over een nadenband en daarop de naad goed aandrukken.

Passend strak maken

Geen tuin is hetzelfde. Er zijn tuinen met obstakels. Dit kan bijvoorbeeld een muur van een garage, schuur of tuinhuis zijn. Leg de kunstgrasmat zo strak mogelijk tegen de muur aan en snijd het teveel aan gras met een stanleymes eraf. Om het kunstgras strak te laten liggen kun je gebruik maken van kunstgrashaken die je ongeveer om de 50 cm plaatst langs de randen van de grasmat. De grasmatten worden op rol geleverd. Dit heeft ervoor gezorgd dat de grassprieten plat gedrukt zijn. Om de grassprieten weer mooi overeind te krijgen kun je het gras, wanneer deze kant en klaar in je tuin ligt, gaan borstelen. Let erop dat je, voordat je kunstgras bestelt, je tuin goed opmeet, zodat je tijdens het leggen niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Kunstgras verzwaren

Om het kunstgras goed te laten liggen, kun je deze verzwaren. Dit kun je snel en eenvoudig doen door er zand in te strooien. Het klinkt waarschijnlijk wat onprofessioneel en slordig, maar je ziet het zand niet liggen op het kunstgras. Hiervoor moet je wel fijn zand gebruiken, bijvoorbeeld kwartszand. Het kwartszand moet je met een bezem over het kunstgras verspreiden en met water begieten om het zand te laten settelen. Kwartszand gebruik je omdat dit een natuurlijk zuivere zandsoort is en deze geen schadelijke stoffen bevat. Het zand geeft extra stevigheid aan kunstgrasvezels. Het is verstandig om gebruik te maken van het strooien van kwartszand op het kunstgras, omdat je daardoor nog meer zekerheid hebt van een stabiel stevig liggend gazon met kunstgras.

Het juiste gereedschap voor kunstgras leggen

Het juiste gereedschap gebruiken, maakt het leggen gelijk een stuk makkelijker. Welk gereedschap kun je niet missen bij kunstgras leggen? Wat je nodig hebt is het volgende :

  • Stanleymes
  • Paletmes
  • Waterpas
  • vliesdoek
  • Hark
  • Wals en/of trilplaat
  • Zelfklevende tape
  • Lijm en nadenband
  • Zand
  • Eventuele kunstgrashaken

Hieronder staat een korte beschrijving waarvoor je het gereedschap moet gebruiken:

Een stanleymes heb je nodig voor het afsnijden van overtollig kunstgras. Een paletmes gebruik je om de lijm te verdelen over de nadenband waarmee je de grasmatten aan elkaar lijmt of je gebruikt zelfklevende nadenband. Een waterpas gebruik je om te kijken of de bodem mooi strak en recht ligt. Vliesdoek gebruik je tussen de bodem en het kunstgras tegen het verzakken. Een hark gebruik je om de bodem blad vrij te maken en strak te trekken. Daarna ga je met een trilplaat of een wals over de bodem om deze te verstevigen door middel van aantrillen of aandrukken. Om een goede bodem te krijgen, heb je zand nodig (let erop dat je waterdoorlatend zand gebruikt zoals bijvoorbeeld stratenmakerszand). Voor het vastzetten van de kunstgrasmatten kun je gebruik maken van kunstgrashaken.

Tot slot

Je kunt trots zijn op je tuin met zelf gelegd kunstgras. Online kun je inspiratie opdoen, want kunstgras is niet altijd even groen. Sterker nog, ze zijn er in diverse kleuren. Kies gras naar je eigen smaak en leg het zelf vakkundig neer. Wanneer je terugkijkt op je tuin kun je trots zeggen: ‘Ik kan zelf kunstgras leggen!’

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee