Slechte luchtkwaliteit: dit zijn de risico's - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
luchtkwaliteit in huis
Huis

Slechte luchtkwaliteit: dit zijn de risico’s

12.000 liter lucht ademen we gemiddeld per dag in. Over het algemeen besteden we tachtig procent van onze tijd binnen en de meeste lucht die we inademen is dus ‘binnenlucht’. Toch wordt er zeer weinig aandacht besteedt aan de luchtkwaliteit binnenshuis, terwijl een slechte luchtkwaliteit grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn, chronische verkoudheid, verminderde concentratie, branderige ogen en slaperigheid.

CO2

Bovenstaande kwalen treden vooral op als er een te hoge concentratie CO2, ook wel koolstofdioxide genoemd, in de lucht zit. Koolstofdioxide is een gas dat van nature in de lucht zit. Lage concentraties zijn niet schadelijk, maar te hoge CO2 concentraties kunnen voor veel klachten zorgen en zelfs dodelijk zijn. Als de CO2 concentratie stijgt, daalt het zuurstofgehalte in de lucht. Teveel CO2 in huis kan dus zorgen voor zuurstofgebrek. Genoeg redenen dus om eens een CO2 meting te doen.

Zelf OC2 meten

Er zijn tegenwoordig apparaten te koop om zelf de CO2 te kunnen meten in je huis. Zelf CO2 meten kan echter wel nadelen hebben. Veel van de verkrijgbare apparaten zijn namelijk niet echt nauwkeurig. Daarnaast geven ze enkel de concentratie van CO2 aan en zegt het apparaat niks over de verdere luchtkwaliteit. Gelukkig zijn er tegenwoordig bedrijven die nauwkeurig de luchtkwaliteit kunnen meten. Mocht er een te hoge CO2 concentratie gemeten worden, dan kunnen zij meteen de oorzaak achterhalen en deze verhelpen.

Andere schadelijke stoffen

Naast koolstofdioxide zijn er ook andere schadelijke stoffen die een negatief effect hebben op de luchtkwaliteit in je huis. Allergenen zoals huisstofmijten, schimmels en pollen zijn allemaal stoffen die reacties kunnen veroorzaken in ons lichaam. Het ironische is dat woningen tegenwoordig zó goed geïsoleerd zijn, dat er van natuurlijke ventilatie vaak geen sprake meer is. Vooral in de winter zetten we de kachel lekker hoog en houden we de deuren en ramen potdicht. Dit helpt  om de warmte binnen te houden, maar het komt de luchtkwaliteit niet ten goede.

Het is dus verstandig om op een mooie winterdag de ramen lekker open te gooien. Zo kunnen vocht, mijten en pollen naar buiten en de frisse buitenlucht naar binnen. Daarnaast kan het nooit kwaad om eens een CO2 meting in huis te doen. Zo weet je zeker dat er geen schadelijke gassen in je huis huizen die voor vervelende klachten kunnen zorgen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee