Een houtkachel in je huis: 8 voordelen en 1 nadeel - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
houtkachel
Huis

Een houtkachel in je huis: 8 voordelen en 1 nadeel

Houtkachels zijn de laatste jaren steeds populairder geworden als een efficiënte en kosteneffectieve manier om huizen te verwarmen. Behalve dat ze praktisch zijn, voegen ze ook een unieke en gezellige sfeer toe aan elk huis. Hieronder tref je acht redenen aan waarom je zou moeten kiezen voor een houtkachel kopen. Na het lezen van de acht voordelen, vind je ook een nadeel aan een houtkachel, dus blijf doorlezen tot het eind zodat je van zowel de voors als tegens op de hoogte bent.

Voordelen:

1. Creëert een gezellige sfeer en comfort

Een houtkachel creëert een warme en gezellige sfeer in elke woonkamer. Het geluid van knapperend hout en de aanblik van dansende vlammen hebben iets speciaals.

Een houtkachel kan ook veel warmte en comfort bieden tijdens de koudere maanden van het jaar. Hierdoor is het een ideale keuze voor niet alleen de woonkamer, maar ook voor de slaapkamers en de keuken tijdens de koude wintermaanden. Bovendien voelt de warmte van een houtkachel vaak natuurlijker en aangenamer op de huid dan de warmte van andere verwarmingssystemen, zoals elektrische kachels of radiatoren.

2. Kosteneffectieve verwarming

Een van de belangrijkste voordelen van houtkachels is dat ze voordelig zijn in gebruik. Hoewel de aanschaf- en installatiekosten van een kachel ontmoedigend kunnen lijken, kunnen ze zichzelf op lange termijn snel terugverdienen. Hout (let wel op het FSC-label of PEFC certificering voor de duurzaamheid) is aanzienlijk goedkoper dan andere verwarmingsbronnen zoals gas, olie of elektriciteit, wat betekent dat je aanzienlijk kunt besparen op je energierekeningen. Bovendien, als je in een wat meer landelijk gebied woont met toegang tot gratis of goedkoop brandhout, kun je je huis zelfs voor vrijwel niets verwarmen.

3. Een houtkachel is milieuvriendelijk

Een ander voordeel van houtkachels is dat ze milieuvriendelijk zijn. Hout is een hernieuwbare energiebron die veel minder koolstofdioxide produceert dan fossiele brandstoffen. Bovendien wordt de kooldioxide die wordt geproduceerd door het verbranden van hout gecompenseerd door de bomen die worden geplant ter vervanging van de bomen die zijn gekapt voor je brandhout. Als je ervoor kiest je huis te verwarmen met een houtkachel, kun je je ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen.

4. Esthetische aantrekkingskracht

Een houtkachel kan een prachtige aanvulling zijn op je inrichting. Het kan een rustieke en gezellige charme toevoegen aan de kamer, waardoor het een meer uitnodigende en comfortabele ruimte wordt. Er is een grote verscheidenheid aan stijlen en ontwerpen beschikbaar, zodat je er altijd eentje kunt kiezen die past bij je persoonlijke smaak en de algemene inrichting van je huis.

5. Biedt een back-up warmtebron

In het geval van een stroomstoring of een ander noodgeval kan een houtkachel een back-up warmtebron zijn voor je huis. In principe hoef je in een land als Nederland niet snel rekening te houden met potentiële stroomuitval, maar gezien alle vele recente internationale ontwikkelingen met mogelijk toekomstige consequenties, is het toch een gedachte die goed is om in het achterhoofd te houden.

6. Verbetert de geestelijke gezondheid

Er is iets inherent kalmerends en rustgevends aan de aanblik en het geluid van een knapperend vuur in een houtkachel. Dit kan helpen om stress en angst te verminderen, en ontspanning en een betere slaap te bevorderen. Bovendien kan de warmte van de kachel helpen bij het verlichten van symptomen van aandoeningen zoals artritis en fibromyalgie, wat kan leiden tot een betere levenskwaliteit.

7. Een houtkachel kan zelfs gebruikt worden als potentiële kookbron

Als je van koken op open vuur houdt, kan een houtkachel een uitstekende optie zijn voor je huis. Er bestaan houtkachels die zijn uitgerust met een kookplaat, zodat je maaltijden kunt bereiden of dranken kunt opwarmen zonder het comfort van je woonkamer te hoeven verlaten. Maar echt koken hoeft natuurlijk niet. Denk ook eens aan die leuke filmavond voor de tv, waarbij je zowel popcorn kunt poppen in een speciaal ovenpannetje, als marshmallows kunt smelten bij het vuur van je eigen gezellige houtkachel.

8. Verbetert de luchtkwaliteit

Moderne houtkachels zijn ontworpen om hout efficiënter en met minder rook te verbranden dan oudere modellen. Dit betekent dat ze minder verontreinigende stoffen en deeltjes produceren, wat de luchtkwaliteit in je huis kan helpen verbeteren in vergelijking met oudere ontwerpen. Bovendien zijn veel houtkachels uitgerust met luchtwassystemen die het glas schoonhouden en je laten genieten van de schoonheid van de vlammen zonder dat je het glas voortdurend hoeft te reinigen.

Nadeel: als je er niet goed mee omgaat, kan een houtkachel schadelijk zijn

Hoewel moderne houtkachels heel goed zijn in het beter houden van de luchtkwaliteit van je huis in vergelijking tot de echt ouderwetse modellen, is de uiteindelijke luchtvervuiling in je huis zeker niet altijd nul. Bij het verbranden van hout kunnen namelijk nog steeds schadelijke stoffen vrijkomen die je huiskamer binnen kunnen glippen. Zorg om die reden dus altijd om een goede ventilatie zodra je je houtkachel aandoet.

Daarnaast worden houtkachels eerder geadviseerd in een landelijke omgeving, dan midden in de stad. Houtkachels zijn bijzonder slecht in een stedelijke omgeving omdat de vrijgekomen CO2 niet wordt geabsorbeerd vanwege een gebrek aan bomen. Als voorbeeld: volgens het King’s College London is houtverbranding verantwoordelijk voor 31% van de PM-vervuiling van de hoofdstad en heeft Londen in het algemeen een 50% hogere blootstelling aan PM dan de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie toestaan.
Woon je echter op het platteland of in een bosrijk gebied, en koop je je hout lokaal, dan is een houtkachel een uitstekende keuze, want dat is veel gezonder en ook veel duurzamer.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee