5 tips voor een goede luchtkwaliteit in huis - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
luchtkwaliteit in huis
Tips

5 tips voor een goede luchtkwaliteit in huis

Als je denkt aan slechte luchtkwaliteit, denken de meesten mensen aan uitlaatgas, smog, vliegtuigen en meer. Maar wist je dat de luchtkwaliteit in huis vaak slechter is dan die buiten het huis? Vorig jaar verscheen er een rapport van de WHO waarin stond dat er jaarlijks zeven miljoen mensen overlijden aan de gevolgen van luchtvervuiling. Het is daarom belangrijk de luchtkwaliteit binnen zo goed mogelijk te houden. Hier volgen vijf tips voor een betere luchtkwaliteit in je woning.

1. Ventileren

De eenvoudigste manier om de luchtkwaliteit in je huis te verbeteren, is om te ventileren. Zet elke dag minimaal 30 minuten ramen en/of deuren tegenover elkaar open, zodat de lucht goed kan doorstromen. Zuurstof kan naar binnen en schadelijke kunnen naar buiten. Hiermee verlaag je ook de vochtigheid in huis. Dat is weer handig tegen huisstofmijt.
Open ook de ramen als je gaat koken, stofzuigen, schoonmaakt met chemische producten en de kleren aan het strijken bent. Al deze activiteiten zorgen voor een slechte luchtkwaliteit.

2. Koolmonoxide

Hoewel niet direct een onderdeel van luchtkwaliteit, is koolmonoxide wel gevaarlijk als het in de lucht hangt. Koolmonoxide kan worden geproduceerd door elk apparaat dat brandstof verbrandt. Drie belangrijke bronnen in huis zijn:

  • de oven
  • het ventilatierooster van de droger
  • open haard

Het is belangrijk om deze apparaten regelmatig te laten onderhouden en schoonmaken.  Daarnaast is het aan te raden om een koolmonoxide melder te plaatsen voor het geval er toch een lek ontstaat. Plaats deze in elke kamer zodat het alarm door iedereen altijd te horen is. Plaats de melder niet te hoog, maar lees vooral de instructies van de koolmonoxidemelder!
Mocht de melder beginnen te piepen, let dan op het aantal piepjes en lees in de handleiding wat dat aantal betekent. Het kan zijn dat de koolmonoxide melder batterij aan vervanging toe is. Er zijn online vele soorten koolmonoxidemelders te koop.

3. Stofzuigen

Zorg dat stof, pollen en haren van huisdieren (en jezelf) zich niet ophopen. Deze kunnen je luchtwegen irriteren. Stofzuig regelmatig, ook onder banken en bedden.

Sla kussens en vloerkleden tegen de buitenmuur (niet binnen) uit om de hoeveelheid stof die ze vasthouden te verminderen. Verschoon beddengoed elke week en was het op 60 graden om huisstofmijt te doden. Houd oppervlakken vrij van rommel zodat je vaak kunt afstoffen en gebruik een vochtige doek om stofdeeltjes op te vangen.

4. Voorkom rook

Rook niet in huis. Er zitten veel chemische stoffen in sigaretten en die komen vrij tijdens het roken. Giftige tabaksdeeltjes in de lucht blijven tot vijf uur lang schadelijk, dus als je wilt roken, doe dat dan buiten.

Wierookstokjes en kaarsen staan en ruiken gezellig, alleen stoten ze koolmonoxide en kooldioxide uit. Wierook is schadelijker dan kaarsen, omdat het meer dan 100 keer zoveel fijne deeltjes uitstoot.

Luchtverfrissers doen het huis lekker ruiken en maskeren vieze luchten, maar zijn vaak gemaakt met synthetische geur- en/of kleurstoffen. Dat verlaagt ook de luchtkwaliteit in huis.

Helaas zijn open haarden waarin echt hout wordt verbrand zeer schadelijk. Schadelijker dan op een rotonde met verkeer staan zelfs! Gelukkig zijn er alternatieven (hoewel vast niet zo gezellig als een ouderwetse open haard) te verkrijgen.

5. Koop planten

Planten kunnen de luchtkwaliteit verbeteren in huis (en staan gezellig). Hoewel onderzoek heeft aangetoond dat je er dan wel een hele hoop moet hebben. Uit een oud onderzoek van NASA kwam een lijst van planten naar voren die het beste bepaalde slechte stoffen uit de lucht kunnen halen. Een aantal van deze planten zijn:

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee