Sarah Raven's Great Garden
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Sarah Raven
Algemeen

Sarah Raven’s Great Garden

In Engeland is Sarah Raven een garden celebrity, maar ook wij verslinden haar tuin- en kookboeken. Fotograaf Maayke de Ridder ging op bezoek op Sarah’s fantastische landgoed Perch Hill Farm in East Sussex, het mekka voor tuinliefhebbers.

Gelukkigen onder ons zijn er misschien al eens geweest: Kent en East Sussex, ook wel liefkozend ‘de tuinen van Engeland’ genoemd. Hier vind je bijvoorbeeld het vermaarde Sissinghurst, de uitzonderlijk mooie Great Dixter en het klassieke Pashley Manor. Rijden door het heuvelachtige groene landschap van Zuid-Engeland is een feest. In de dorpen die je passeert, lijkt de tijd stil te staan. Smalle, diep uitgeholde landweggetjes waarlangs typisch Engelse cottages staan, maken de vreemdste bochten. Je moet goed opletten om de afslag naar Perch Hill Farm niet te missen. Daar is de oprijlaan, waar je meteen wordt
verwelkomd door de eerste van een aantal fantastische pluk- en oogsttuinen.

MdR 21511A-028_preview

Mini-tuinieren

Hier woont Sarah Raven met haar man Adam Nicholson in een gerestaureerde boerderij, naast een verbouwd ‘oast house’, een van de voormalige hop-ovens, die met hun voorkomen van ronde gebouwen met kegelvormige daken het Zuid-Engelse landschap kenmerken.

MdR 21511A-114 Sarah Raven_preview

Pluk & groei

Sarah maakte het plan om een pluktuin op te zetten, waar ze haar ervaringen met boeketten aan anderen kon doorgeven. Sarah: ‘Niets is zo fijn als plukken uit eigen tuin. Veel mensen denken dat je de tuin daarmee kaal maakt, maar plukken kan juist de bloei bevorderen. Bij het beplanten van mijn tuin ga ik altijd uit van zogenaamde ‘cut-and-come-again-flowers’. En als de bloei aan de gang wordt gehouden door uitgebloeide bloemen eruit te knippen, waarom zou je ze dan niet eerder plukken, als ze op hun mooist zijn? Dus dat doe ik veel en graag, vooral met eenjarigen en zomerbollen, zoals dahlia’s.’

 

MdR 21511A-005_preview

SARAH’S FAVORIETEN IN NL
• Kwekerij de Boschhoeve in Wolfheze
Hortus Bulborum, de historische bollentuin in Limmen
Kweker Dicky Schipper helpt Sarah bij het vinden van bijzondere, eenjarige soorten.

 

140404_014_preview

Sarah Raven is bekend als tuinier en schrijver. Enkele van haar tuin- en kookboeken werden zelfs bestsellers. Thuis in Perch Hill in East Sussex geeft ze allerlei tuin- en kookcursussen (sarahraven.com).

 

Wil je meer weten over Sarah en haar tuin? Sla voor de volledige reportage ons juninummer open!

Fotografie en tekst: Maayke de Ridder, Jonathan Buckley (portret).

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee