Romantiek ten top met prieel, pergola en rozenboog
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
pergola
Adressen

Romantiek ten top met prieel, pergola en rozenboog

pergolaMet een prieel, pergola en rozenboog – uiteraard begroeid met klimplanten – creëer je binnen de kortste keren een heerlijk romantische sfeer.
Aan de zij- of achterkant, zo’n bijzondere plekje als op bovenstaande foto, is overal in de tuin te maken. Tip: vef alles wit. Dat staat puur en fris, en wit is als geen andere tint in staat een donkere hoek op te lichten. Deze overkapping zit tussen een prieel en veranda in en is gemaakt van op maat gezaagde houten klimschermen (hillhout.nl) die tegen staanders zijn bevestigd.

Rozengeur en maneschijn

rozenboog
Toppunt van genieten: vanaf een bankje onder de pergola uitkijken op de tuin. Een geweldige klimmer is Rosa ‘New Dawn’. De zachtroze bloemen geuren sterk en bloeien door vanaf het begin van de zomer tot diep in oktober. Ook fantastisch voor over een pergola of rozenboog: een historische, geurende klimroos, zoals de herbloeiende theeroos ‘Madame Caroline Testout’ (stadskwekerij.nl).

Meer klimplanten voor prieel, pergola en rozenboog

Blauweregen (Wisteria) groeit snel en krijgt zijn geurende trossen bloemen in mei. Koop hem in bloei, dan weet je zeker dat hij ook volgend jaar zal bloeien.
• De dieprode herfstkleur van de wilde wingerd (Parthenicissus quinquefolia) is onovertroffen. In een mum van tijd bedekken de karakteristiek gezaagde blaadjes de hele pergola, want de klimmer groeit razendsnel. Dat betekent wel geregeld snoeien.
• En wat dacht je van een druif? De beste druif voor ons klimaat is Vitis ‘Vroege van der Laan’. Om de fijne ranken goed houvast te bieden, kun je een fijnmazig klimrek tegen de pergola bevestigen. Wil je ook sappige druiven oogsten, dan is snoeien, krenten, toppen en bladeren wegknippen belangrijk. Dit klinkt ingewikkelder dan het is, in een filmpje op Tuinieren.nl legt Jurgen Smit haarfijn uit hoe dat werkt.

Adressen voor prieel, pergola en rozenboog

jandeboertuinhuizen (prieeltjes, veranda’s en overkappingen)
fonteyn.nl (veranda’s en overkappingen)
hillhout.nl (prieeltjes, veranda’s, overkappingen en pergola’s)
bamboebouwnederland.nl (pergola van bamboe)
bakker-hillegom.nl (rozenboog van ijzer)
dewiltfang.nl (rozenboog van staal)

Fotografie: iStockphoto

 

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee