Top 6 klimplanten en tips om ze hogerop te helpen
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Blauweregen
Tuinplanten

Top 6 klimplanten En Tips Om Ze Hogerop Te Helpen

Ook zo’n zin in meer en meer groen in de tuin? Kies voor klimplanten en laat ze langs trellis en hekjes tegen de schutting en gevel klimmen. Deze zes klimmers zijn ware hemelbestormers. Onderaan tips & tricks om ze hogerop te helpen.

1. Blauweregen

Wisteria maakt snel en makkelijk meters. Er is blauweregen met lange, korte of gevulde trossen in blauw, wit of roze. Sommige soorten hebben bloemtrossen van een halve meter lang. Ideaal om een prieel mee te laten begroeien. Ze bloeien meestal als oudere plant. Voorkom teleurstellingen en koop ze in knop of bloei. Als je eenmaal het juiste snoeimoment in de vingers hebt, kun je je elk jaar verheugen op een overdadige bloei.
Let op: door zijn enorme groeikracht knijpt deze klimplant met gemak een regenpijp stuk als hij er zich omheen slingert.
Standplaats zon/halfschaduw
Bloei mei
Hoogte tot 10 m

2. Bergclematis

De bergclematis bloeit ook in de schaduw. Combineer de snelgroeiende Clematis montana met wintergroene klimop voor muren waar de zon niet veel komt. Meteen na de bloei flink terug snoeien voorkomt kale stukken en geeft vaak een tweede bloei.
Standplaats zon/halfschaduw
Bloei mei
Hoogte tot 4 m

3. Duitse pijp

Let je even niet op, dan steken de hartvormige bladeren van Duitse pijp (Aristolochia) boven de dakgoot uit. Geef de lange ranken de ruimte en leidt ze langs een klimrek.
Standplaats zon/halfschaduw
Bloei juni-aug
Hoogte tot 8 m

Klimroos

Klimroos

4. Klimroos

Een klimroos heeft slappe twijgen. Leid hem tegen een rozenboog, die je bijvoorbeeld rond de voor- of achterdeur plaatst. Kies dan wel een doornloze, bijvoorbeeld Rosa ‘Zepherine Drouhin’. Tegen een muur is de grond meestal droog, graaf daarom, voor je de roos plant, een ruim plantgat verrijkt met rozengrond. Voordeel van een muur: hij houdt de warmte lang vast. Dat maakt bij veel planten net het verschil tussen bloeien en een uitbundige bloei. Klimrozen profiteren ook van de warmte, ze geuren dan intenser. Als je de uitgebloeide bloemen steeds wegknipt, bloeien rozen door tot in oktober.
Standplaats zon
Bloei juni-oktober
Hoogte tot 3 m

5. Pronkerwt

De zoetgeurende pronkerwt (Lathyrus) bloeit in wit en pasteltinten. Week de zaden eerst een paar uur in water. Zaai de eenjarige in mei, op een zonnige plek. De eindeloze bloei vraagt om een los gespitte en bemeste grond. Het zijn ideale snijbloemen. Langs een hek of stuk gaas kan Lathyrus zich eenvoudig een weg omhoog trekken.
Standplaats zon
Bloei juni-september
Hoogte tot 3 m

6. Trompetklimmer

Een bloeiende trompetklimmer (Campsis radicans) geeft een tropisch tintje aan de tuin. De felgekleurde trompetten zijn oranje, geel of oranjerood. Eenmaal geplant, hebben ze geen steun nodig. Ze zetten zich met hechtwortels vast op de muur of betonnen schutting. Plant op een zonnige, warme plek. Bescherm hem op tijd tegen de vorst.
Standplaats zon
Bloei augustus-september
Hoogte tot 4 m

Trompetklimmer

Trompetklimmer

Tips & tricks voor klimplanten

 • Span staaldraad met draadspanners op regelmatige afstand tegen de muur. Dat kan horizontaal en verticaal. Draai de ranken hierlangs en knip zijtakken weg.
 • Gebruik steigerbuis om een stevige constructie te maken voor zware klimmers zoals Wisteria en kiwi.
 • Houd afstand tussen de muur en het rek zodat de ranken er goed omheen kunnen draaien.
 • Houten trellisschermen hebben mazen van ongeveer 20 x 20 cm. Gebruik ze afwisselend tussen dichte schuttingdelen, of schroef ze op een blinde muur.
 • Zet bij elke paal van een pergola of veranda een klimmer. Geen plantruimte bij elke paal? Kies dan voor klimplanten die meters maken. Die groeien makkelijk door naar de volgende paal.
 • Klimplanten groeien enorm in de breedte. Een blauweregen kan wel twaalf meter lang worden en is daarom zo geschikt om over een pergola te leiden. Afhankelijk van hoe snel het ‘dicht’ moet zijn plant je meer of minder planten verspreid over de afstand.

Het verschilt tussen zelfhechtende en rankende klimmers

 • Zelfhechtende klimplanten hebben geen steun nodig, met hechtwortels zetten zij zich vast. Schuttingen, muren of een kokosscherm zijn de juiste ondergrond voor deze klimplanten.
 • Rankende klimplanten hebben ranken waarmee ze zich ergens omheen draaien en steun zoeken. Een stuk (beton)gaas of draadscherm is ideaal.

En ook nog:

 • Ben je te laat met het planten van een haag? Span dan tijdelijk een stuk gaas of plaats een kastanjehouten hek. Zaai hier Lathyrus langs. Zo geef je toch de contouren van de tuin aan en test meteen of de indeling naar wens is. Vervang het hek later door een echte haag.
 • Blad dat nat is van de regen weegt behoorlijk wat. Dat gewicht hangt aan de gevel. Zorg voor een solide bevestiging van de draden, trellis of frame, met pluggen, beugels, bouten of haken.
 • Altijd in huis hebben: een snoeischaar en buisband of aanbindband met een flexibele kern.
 • Trek oude kleren aan als je blauweregen snoeit. Het sap van de plant geeft onzichtbare vlekken die pas ná een wasbeurt zichtbaar zijn.

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee