Klimplanten snoeien - de basis - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
klimplant wisteria
Tuinplanten

Klimplanten snoeien – de basis

Vroegtijdig leiden en vaak snoeien is essentieel om klimplanten te stimuleren tot de vorming van sterke scheuten die de beschikbare ruimte zullen bedekken. Het leiden of aanbinden van stengels om de plant zo goed mogelijk te benutten is cruciaal voor het uiteindelijke effect. De tijd en inspanning die worden besteed aan het ontwikkelen van een basisgestel van takken bij permanente klimplanten zal later rijkelijk worden beloond.

Vanaf dat moment hebben bepaalde klimplanten nauwelijks nog aandacht nodig. Zet deze planten daarom op plaatsen waar regelmatige verzorging lastig is – bijvoorbeeld in de takken van een boom of hoog tegen een muur. Maar klimplanten kunnen ook worden gesnoeid om de groei in te perken en het formaat te reduceren of om een rijkere bloei te geven. De hoeveelheid tijd die u steekt in het terugknippen van te grote planten kan flink worden verminderd als de groeikracht wordt afgestemd op de groeiplaats. Snoei om de bloei te optimaliseren is een jaarlijks en soms tweejaarlijks karwei. Het tijdstip hiervan moet goed worden gekozen, zodat de snoei aansluit op de bloeiwijze. Bij sommige geslachten, zoals Clematis, bloeien de verschillende soorten op verschillende tijdstippen; deze worden dan ook op verschillende momenten gesnoeid.

Verwaarloosde klimplanten worden snel te groot en raken verstikt. Oude exemplaren van relatief kortlevende planten kunt u het beste vervangen. Klimplanten die goed reageren op sterke snoei kunnen bijna tot aan de grond worden afgeknipt, waarna de resulterende nieuwe groei opnieuw wordt geleid.

Het meeste snoeiwerk bij klimplanten kan met de snoeischaar of heggenschaar gebeuren omdat de stengels relatief dun blijven. Maar sommige klimplanten ontwikkelen dikkere, verhoute stengels die om een takkenzaag of snoeizaag vragen.

Snoeitijd

Het in vorm brengen van bladverliezende klimplanten kan het beste in de rustperiode gebeuren, terwijl groenblijvende klimplanten in het voorjaar worden gesnoeid, wanneer de snoeivlakken snel verborgen worden door nieuwe groei.

Er is nog veel meer te vertellen, zoals onder andere de praktische zaken, over het snoeien van klimplanten. In het hoofdstuk “Klimplanten” van het boek “Terra’s handboek snoeien & leiden” kan je er alles over vinden (naast informatie over snoeien en leiden van andere planten en bomen).

Terra’s handboek snoeien & leiden

Terras handboek snoeien leidenBovenstaande tekst is afkomstig uit het boek “Terra’s handboek snoeien & leiden” (ISBN: 9789089897510) van Christopher Brickell en David Joyce.

Christopher Brickell is een vooraanstaande auteur op het gebied van tuinen. Hij geeft lezingen over de hele wereld en heeft bijgedragen aan verschillende tuinboeken. Hij is voorzitter van de International Society for Horticultural Science.

Terra’s Handboek Snoeien & Leiden is een praktische handleiding met snoei- en leitechnieken voor bomen, klimplanten, groot en klein fruit, struiken en rozen. Meer dan 800 planten zijn alfabetisch gegroepeerd en ingedeeld, met gedetailleerde informatie over algemene snoeiprincipes voor elke groep en de groeiwijze en specifieke eisen van afzonderlijke planten. De duidelijke, kleurrijke tekeningen en foto’s laten in close-up zien waar en hoe je moet snoeien om het beste uit je planten te halen. Naast uitgebreide uitleg van de traditionele technieken ook uitleg van minder gangbare technieken.

O.a. te koop via Bol.com.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee