Nederlandse Rozenregio viert de pracht van rozen tijdens het Rozenfestijn - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Rozenfestijn in Kasteeltuinen Arcen Rosarium
Agenda

Nederlandse Rozenregio viert de pracht van rozen tijdens het Rozenfestijn

De sierteeltsector in Noord-Limburg staat bekend om zijn prachtige rozen, het pronkstuk van de sector. Tijdens het ‘Rozenfestijn’ van donderdag 8 tot en met maandag 12 juni 2023 viert Kasteeltuinen Arcen de koningin onder de bloemen. Rozenkwekers uit de (Eur)regio leveren de meest bijzondere snijrozen, waar creatieve bloembinders mee aan de slag gaan. Deze florale kunstwerken worden zowel in de tuinen als in het kasteel tentoongesteld. Het hoogtepunt van het park is het prachtige barokke Rosarium met meer dan 10.000 bloeiende rozen.

Duizenden rozenkunstwerken

Langs de wandelroute in de tuinen zijn acht rozenkunstwerken te bewonderen. Dit jaar zijn ook zeven kamers op de tweede verdieping van Kasteel Arcen versierd met rozencreaties. Op de bel-etage hebben de bloemisten van het park historische kamers ingericht met prachtig bloemwerk, waarin de roos de hoofdrol speelt.

Topniveau bloembinders

De rozenarrangementen in de tuinen en op de tweede verdieping van het kasteel zijn gecreëerd door getalenteerde bloembinders zoals Ilse Rambags van Bloemsierkunst de Kogeldistel, Lily Beelen van Just Lily, Joyce Brueren van Jolls, Debbie Kleinendorst, Moniek Koopmans en Ria Derks van Floral Dance Art, Luciënne Janssen van Atelier Natuurlijk Verbonden, Bente van Meurs van Uniek van Bente en Chantal Rijnen-Peeters. Bente van Meurs is een nieuwe bloemist bij deze editie van het Rozenfestijn en behaalde de eerste plaats tijdens Worldskills in Polen in de categorie bloemschikken. De bloemisten werken met snijrozen van kwekers uit de Euregio, zoals Reintjes Bloemen, Van der Hulst Rozenkwekerijen, Rozenkwekerij H. Bruinen, Rosen Kretz en Wans Roses.

Rozenopera, rozenrondleiding en rozenmarkt

Naast de rozenkunstwerken en het Rosarium zijn er verschillende evenementen om de roos te eren. Er wordt gedurende vijf dagen meerdere keren per dag een rozenopera opgevoerd door sopraan Maja van ’t Oever en bas Jan Alofs. Om meer informatie te geven over de rozentuinen en hun bijzonderheden, wordt er twee keer per dag een rozenrondleiding gegeven. Op het Toernooiveld is er een rozenmarkt waar producten die met rozen te maken hebben worden verkocht. Daarnaast biedt de planten- en souvenirwinkel van het park bijzondere rozen aan, waaronder de André Rieu-roos die vorig jaar in Lottum door Rieu zelf werd gedoopt.

Permanent rosarium van de rozenregio

Het Rozenfestijn markeert het begin van het bloeiseizoen in het Rosarium van Kasteeltuinen Arcen. Het bloemen- en plantenpark is 35 jaar geleden ontstaan vanuit de zoektocht van rozenkwekers uit Lottum naar een geschikte locatie voor een permanent rosarium. Het Rosarium in Arcen werd zelfs “klein Versailles” genoemd toen het werd geopend in het NOS Journaal. Het barokke Rosarium is verdeeld in 10 symmetrisch aangelegde tuinen, elk met een eigen thema. Je vindt er bijna alle soorten rozen, zoals grootbloemige rozen, heesterrozen, trosrozen, oude rozen, Engelse rozen, leirozen en klimrozen. Tijdens het Rozenfestijn staan ze allemaal prachtig in bloei, inclusief de unieke Rosa Verschuren, de enige roos ter wereld met een bont blad, en de Rosa August Deusser, vernoemd naar de laatste bewoner van Kasteel Arcen. Het hele rosarium, net als het gehele park, is ontworpen door landschapsarchitect Niek Roozen.

Meer informatie is te vinden op https://www.kasteeltuinen.nl/nl/evenementen/rozenfestijn-2/

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee