Kasteeltuinen Arcen viert 35-jarig bestaan en onthult gloednieuwe tuin - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Kasteeltuinen Arcen 35 jaar nieuwe tuin
Agenda

Kasteeltuinen Arcen viert 35-jarig bestaan en onthult gloednieuwe tuin

Kasteeltuinen Arcen opende op 31 mei 1988 haar poorten voor het publiek, en nu, exact 35 jaar later, staat er een spannende nieuwe ontwikkeling op het programma. Het mediterrane tuingebied, dat op de plek van de voormalige Casa Verde is gerealiseerd, wordt officieel geopend.

Officiële opening

Op woensdagmiddag 31 mei zal er een feestelijke opening plaatsvinden van het nieuwe tuingebied, waarbij genodigden aanwezig zullen zijn, waaronder Emile Roemer, de commissaris van de Koning in Limburg, Antoine Scholten, de burgemeester van de gemeente Venlo, en Niek Roozen, een internationaal geprezen landschapsarchitect en tevens ontwerper van het park.

Nieuw tuingebied

Vanaf 1 juni kunnen bezoekers het nieuwe tuingebied verkennen. Het gebied omvat onder andere de Mediterrane Tuin, met een indrukwekkend lavendelveld bestaande uit meer dan 6.000 lavendelplanten, oude olijfbomen, en palmbomen. Daarnaast zijn er planten te vinden met bijnamen zoals “engelenvleugel,” “ezelsoor,” en “zonneroosje.” In deze tuin bevindt zich ook het kunstwerk ‘Movement’ van de Venlose beeldend kunstenaar Fons Schobbers. Dit kunstwerk kreeg in het openingsjaar van 1988 een vaste plek in de Casa Verde, die destijds ook diende als expositieruimte.

Het andere deel van het nieuwe tuingebied is de ‘Plaza Verde’, een mediterrane boulevard met organische borders, gevormd door speelse zitelementen afkomstig van het voormalige Floriadeterrein in Venlo. Een kijkraam langs de boulevard biedt bezoekers een onderwaterzicht op tientallen koi en lepelsteuren, waarvan de koi zijn geschonken door de Nishikigoi Vereniging Nederland. Vanaf de boulevard hebben bezoekers uitzicht op de grote vijver, waarlangs watercypressen zijn geplant tijdens de aanleg van het park. Deze bomen hebben zich in de afgelopen 35 jaar ontwikkeld tot unieke groene iconen met spectaculaire luchtwortels. In het openingsjaar stond er een ander kunstwerk van Schobbers in de grote vijver, genaamd ‘Erotic Space’. Dit kunstwerk is gerestaureerd en maakt dit jaar deel uit van de expositie in de Water- en Beeldentuin van het park.

Kasteeltuinen Arcen 35 jaar nieuwe tuin aanbouw

Het begin van kasteeltuinen Arcen

De geschiedenis van Kasteeltuinen Arcen begon midden jaren tachtig, toen de provincie Limburg op zoek was naar een economische impuls op het gebied van toerisme in Noord-Limburg. De rozenkwekers uit Lottum en omgeving zochten een permanente locatie voor een rosarium, en Het Limburgs Landschap zocht een nieuwe bestemming voor het in 1976 aangekochte Kasteel Arcen en landgoed Arcen. Uit deze wensen en gebeurtenissen ontstond de werkgroep ‘Project Arcen’, met als doel om de sierteeltsector in Limburg en Nederland te promoten, zodat recreanten en toeristen voldoende redenen hadden om het project herhaaldelijk te bezoeken.

De ontwikkeling van het park

Het ontwerpen van Kasteeltuinen Arcen was een mijlpaal in de carrière van landschapsarchitect Niek Roozen. Hij creëerde het park op zo’n manier dat bezoekers van de ene groene wereld naar de andere konden stappen en telkens weer verrast zouden worden. In de beginjaren kwamen de bezoekers massaal naar het park. Het NOS-Journaal noemde het zelfs “het kleine Versailles”. Na vele succesvolle jaren leek er echter een neergang te zijn. Verschillende visies tussen eigenaar Het Limburgs Landschap en verschillende exploitanten zorgden ervoor dat de stichting in 2013 de exploitatie zelf ter hand nam. Na 10 jaar kunnen we concluderen dat dit de juiste beslissing was. Door de nadruk te leggen op kwaliteit en de kracht van de tuinen, zien we nu jaarlijks stijgende bezoekersaantallen en enorme waardering van de parkbezoekers.

Het succes van Kasteeltuinen Arcen is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen verschillende partijen en de toewijding van het team achter het park. Met de opening van het nieuwe tuingebied kijken ze uit naar een bloeiende toekomst vol prachtige landschappen, inspirerende kunstwerken en onvergetelijke ervaringen voor bezoekers van alle leeftijden.

Of je nu een liefhebber bent van tuinen, kunst of gewoon wilt ontspannen in een betoverende omgeving, Kasteeltuinen Arcen is een must-visit bestemming die je niet wilt missen. Kom en ontdek de schoonheid van deze unieke plek en laat je verrassen door de magie van de natuur en de creativiteit van de menselijke geest.

Kasteeltuinen Arcen ligt aan de Lingsforterweg 26 te Arcen. Meer informatie is te vinden op hun site: https://www.kasteeltuinen.nl/nl/

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee