Alles om een mooie vijver op te tuigen - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
tuinvijver
Tuin

Alles om een mooie vijver op te tuigen

Vijvers zijn een geweldige aanvulling op elk huis. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden en kunnen heel mooi zijn, maar je moet ze wel goed onderhouden. Een slecht onderhouden vijver is een doorn in het oog en weggegooid geld. Je moet met veel dingen rekening houden, van de vijver zelf tot de vissen en het visvoer dat je gaat gebruiken. Zelfs als deze dingen overweldigend kunnen zijn, is het opzetten van een mooie vijver niet onmogelijk.

Een gebied kiezen

Het kiezen van een plek voor je vijver kan zo simpel zijn als het kiezen van een plek in de volle zon die minimaal 6 uur zon per dag krijgt. Het is ook belangrijk om rekening te houden met andere factoren, zoals een vlakke ondergrond, afstand tot bomen en struiken en de afstand tot je huis. Kies een gebied dat vlak is en voldoende ruimte heeft voor de grootte van de vijver die je wilt bouwen. Een kleine koi vijver past op de meeste plaatsen zonder veel moeite. Grotere vijvers hebben echter mogelijk extra landoppervlak of een lichte helling nodig om te voorkomen dat water op je gazon of bloemperken terechtkomt. Kies ook een gebied met voldoende ruimte voor uitbreiding, omdat je nooit weet wat je in de nabije toekomst met je vijver wilt doen. Zorg ervoor dat het gebied dat je kiest voldoende ruimte heeft voor alle machines, zoals een vijverpomp die je gaat gebruiken. Zorg er ook voor dat het zich in een gebied bevindt waar je huisdieren en kleine kinderen niet gemakkelijk kunnen komen.

Gebruik een voering

Liners zijn de beste manier om het milieu te beschermen. Ze zijn een gemakkelijke en efficiënte oplossing die voorkomt dat je vijver vuil wordt. Ook zorgt het ervoor dat de vijver schoon en gezond is. Ze zijn flexibel, duurzaam, eenvoudig te installeren en te onderhouden. Je kunt ze indien nodig vervangen. Gebruik voering materiaal bij het bouwen van je vijver om deze schoon te houden en ervoor te zorgen dat je vissen gezond zijn.

Kies je planten verstandig

De gezondheid van een vijver wordt bepaald door de balans tussen de planten, dieren en micro-organismen die erin leven. Dit kan heel gemakkelijk misgaan als sommige inheemse soorten het overnemen of niet met anderen overweg kunnen. Waterlelies groeien bijvoorbeeld in bijna elke vijver, maar ze groeien heel snel en worden erg groot. Als je een kleine vijver hebt, wil je misschien een ander type plant. Je moet er ook voor zorgen dat al je planten voldoende ruimte hebben voor hun wortels, bladeren en bloemen, zodat ze elkaar niet verdringen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee