Een huis kopen: dit zijn de goedkoopste gemeenten in 2023 - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
oude pekela
Huis

Een huis kopen: dit zijn de goedkoopste gemeenten in 2023

Wil je de stap maken om een huis te kopen, maar weet je niet of je je dit wel kan permitteren? Soms kan het financieel lastig zijn om een huis te kopen. Helemaal als je nog niet weet in welke omgeving je wilt wonen.

Om jou hier een beetje mee te helpen, hebben wij de goedkoopste gemeenten van het jaar 2023 voor je op een rij gezet. Wie weet zit hier het dorp of de stad van je dromen wel tussen!

De vijf goedkoopste gemeenten

We beginnen direct met de vijf allergoedkoopste gemeenten. Dit zijn, van duur naar goedkoper, Brunssum, Het Hogeland, Eemsdelta, Kerkrade, en als goedkoopste de gemeente Pekela. De gemiddelde prijzen van deze huizen per vierkante meter zijn respectievelijk € 2.160, € 2.151, € 2.119, € 2.040, en voor Pekela € 1.995.

Opvallend aan deze gemeenten is dat ze, op twee na, allemaal in Groningen liggen; zowel de goedkoopste, Pekela, als Het Hogeland en Eemsdelta liggen allemaal in deze noordelijke provincie. De andere twee, Kerkrade en Brunssum, liggen juist weer helemaal zuidelijk: beide gemeenten zijn te vinden in Limburg.

Liever elders

Spreken Limburg en Groningen je minder aan? Den Helder, de twaalfde goedkoopste gemeente, ligt in het noordelijkste gedeelte van Noord-Holland. De gemiddelde prijs per vierkante meter is daar € 2.308. Alle gemeenten hiertussen liggen in Groningen, op één na, Landgraaf, dat in Limburg ligt. Andere goedkope gemeenten die niet in Groningen of Limburg liggen, zijn het Drentse Emmen, met een vierkantemeterprijs van gemiddeld € 2.337, het Twentse Almelo, met een gemiddelde prijs per vierkante meter van € 2.468, en het Zeeuwse Terneuzen, met een vierkantemeterprijs van gemiddeld € 2.494.

Dus of je je makelaar Groningen, Zeeland of Overijssel wil laten doorspitten; elk van deze drie provincies heeft goedkope opties. Een goede aankoopmakelaar kan in deze streken ook de goedkoopste huizen vinden, maar garanties heb je nooit. We praten immers over gemiddelde bedragen.

Naast Groningen ook Limburg en Friesland

Typisch is toch dat naast Groningen, de provincies Limburg en Friesland het meeste op de lijst opduiken. Net iets goedkoper dan Terneuzen zijn de Limburgse Echt-Susteren en Sittard-Geleen, met respectievelijke gemiddelde vierkantemeterprijzen van € 2.413 en € 2.388. Welke gemeente daar weer boven staat? Noardeast-Fryslân, met een gemiddelde prijs per vierkante meter van € 2.360.

Grote kans dat je dus toch een makelaar nodig gaat hebben die bekend is met Limburg of Friesland. Er zijn online makelaar vergelijkers die je kunnen helpen de beste te vinden die bij jou past. Maar ook hier geldt weer: de bovengenoemde prijzen zijn allemaal het gemiddelde van het jaar 2023. Zelfs met een goede makelaar kan je tegen huizen aanlopen die daar (flink) boven zitten.

De duurste van de goedkoopste

De “duurste” gemeenten van de lijst zijn nog steeds relatief goedkoop. Net wat duurder dan Almelo, zijn de gemeenten Beekdaelen, Stein, Simpelveld, Beek en Harlingen, met gemiddelde vierkantemeterprijzen van respectievelijk € 2.494, € 2.495, € 2.500, € 2.500 en voor Harlingen € 2.528.

Hierbij liggen zowel Beekdaelen als Stein, Simpelveld én Beek in Limburg, en Harlingen in Friesland. Ben je benieuwd naar wat de vijf duurste gemeenten zijn? Dan zal het je niet verbazen dat Amsterdam op nummer één staat met een gemiddelde prijs per vierkante meter van € 7.187, gevolgd door Laren en Bloemendaal, met prijskaartjes van respectievelijk € 6.327 en € 6.053.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee