Opstalverzekering voor de tuin - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Opstalverzekering tuin
Tuin

Opstalverzekering voor de tuin

Een woning bescherm je tegen schade met een dekkende inboedel- en opstalverzekering. Maar hoe zit dat met de tuin? Die wil je natuurlijk net zo goed beschermen. Een flinke storm of hoosbui kan namelijk voor enorme schade zorgen. Het kan bijvoorbeeld dat je hierdoor een schuur, tuinhuis of schutting opnieuw moet kunnen opbouwen. Dat kan wanneer je een opstalverzekering afsluit. De losse spullen in de tuin verzeker je met een inboedelverzekering.

Wat dekt de opstalverzekering?

Een opstalverzekering sluit je af voor alles dat aard- en nagelvast zit in en om het huis. Dat is het huis zelf, maar ook serres, schuurtjes, schuttingen, tuinhuisjes en de bestrating van de tuin vallen onder de opstal. Als daar schade aan ontstaat, dan wordt deze gedekt met de opstalverzekering. Een opstalverzekering beschermt je standaard tegen brand en blikseminslag, maar bijvoorbeeld ook stormschade vanaf windkracht 7 en omgevallen bomen. Dus waait die boom in de tuin om bij een flinke storm en valt die precies op de schuur of het tuinhuis, dan wordt de schade vergoed via de opstalverzekering. Wordt de schutting beklad of gaat er een bal door de ruit van het tuinhuis, dan is de schade ook gedekt.

Meer over de dekking

De dekking van een opstalverzekering is niet bij elke verzekeraar hetzelfde. Bovendien heb je mogelijk te maken met een erfafscheiding. Waait de schutting die op deze erfafscheiding staat om, dan krijg je meestal 50 procent van de schade vergoed. De overige 50 procent moet dan worden vergoed via de opstalverzekering van de buren. Bij het vervangen van een schuur of tuinhuis, zal de verzekeraar meestal uitgaan van de herbouwwaarde; dit is het bedrag dat nodig is om precies hetzelfde tuinhuis op precies dezelfde plek te herbouwen. Let wel: geef altijd de juiste waarde op. Schat je die te laag in, dan riskeer je onderverzekering en moet je een deel van de kosten mogelijk zelf betalen. Er zijn ook verzekeraars die de kosten vergoeden wanneer de tuin door schade opnieuw moet worden aangelegd. Dit is in de regel maximaal 10 procent van het verzekerde bedrag voor een nieuwe tuinaanleg.

Aparte tuinverzekering

Naast de opstalverzekering heb je ook een inboedelverzekering nodig om de tuin te verzekeren. Hiermee wordt de schade gedekt aan losse objecten zoals tuinmeubels, maar ook de inhoud van de schuur of het tuinhuis, gestolen wasgoed en zelfs de zonwering. Een extra uitgebreide opstal- en inboedelverzekering zijn meestal voldoende om de tuin te beschermen tegen allerlei vormen van schade. Maar heb je een dure tuin, bijvoorbeeld met zwembad of kostbare beelden, dan bieden sommige verzekeraars ook een speciale tuinverzekering aan.

Opstal verzekering vergelijken?

Voor een opstal- en/of inboedelverzekering wil je niet teveel betalen. En dat hoeft ook niet. Je kunt een vergelijkingssite gebruiken om verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken, dan zie je precies hoeveel je per maand kwijt bent en hoeveel je bespaart wanneer je overstapt.

Meer over de tuin

Word jij blij van een mooie tuin? Dan lees je er vast ook graag over. Op ons blog vind je tal van tips waarmee je jouw tuin nog mooier maakt en prima kunt onderhouden.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee