3 aandachtspunten bij het afsluiten van een woonverzekering - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
woonverzekering
Huis

3 aandachtspunten bij het afsluiten van een woonverzekering

We kunnen van alles verzekeren in ons leven, van onze auto en elektrische fiets tot onze vakanties en zelfs onze huisdieren. Daarnaast zijn we natuurlijk verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Maar als er iets is wat je zeker goed verzekerd wilt hebben, dan is het wel je woning. Als je op zoek gaat naar verzekeringen voor je woning, stuit je ongetwijfeld op de term ‘woonverzekering’, wat klinkt als de verzekering waar je naar op zoek bent. Toch bespreken we in dit artikel een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden bij het afsluiten van een woonverzekering.

Om welke verzekeringen gaat het?

Het is goed om te beseffen dat een woonverzekering eigenlijk geen verzekering op zich is, maar een verzamelnaam voor een aantal verzekeringen rondom wonen en leven. Het gaat daarbij in ieder geval om de opstalverzekering en de inboedelverzekering, maar vaak wordt ook de aansprakelijkheidsverzekering onder de noemer woonverzekering geschaard. Met een opstalverzekering bescherm je alles wat ‘vastzit’ aan je woning, dus ben je ook gedekt als je woning volledig afbrandt. Deze verzekering wordt daarom door hypotheekverstrekkers verplicht gesteld bij het kopen van een woning met hypotheek, maar heb je als huurder dan weer niet nodig. De inhoud van je woning bescherm je met een inboedelverzekering tegen diefstal of schade en heb je als huurder wél nodig. Met een aansprakelijkheidsverzekering bescherm je je gezin tegen schadeclaims.

Waarde van je inboedel

Als je ook een inboedelverzekering afsluit bij je opstalverzekering, is het van belang dat je de juiste waarde voor je inboedel verzekert. Maak een goede schatting van de totale waarde, zodat je bij eventuele schadeclaims bij bijvoorbeeld diefstal, brand of waterschade ook daadwerkelijk alle schade vergoed krijgt. Als je onderverzekerd blijkt te zijn, kan dit namelijk niet het geval zijn, en dat is een vervelend moment om daarachter te komen. Het is heel denkbaar dat de waarde van je inboedel verandert nadat je de verzekering hebt afgesloten. Bij significante wijzigingen is het aan te raden om dit door te geven aan je verzekeraar, zodat je voor de correcte waarde verzekerd blijft met je inboedelverzekering. Wees je er wel van bewust dat een hogere verzekerde waarde ook een hogere maandelijkse premie kan opleveren.

In hoeverre is je tuin meeverzekerd?

Met een beetje geluk, heb je ook een fijne tuin bij je woning. Het is belangrijk om te beseffen dat de tuin bij een standaard woonverzekering meestal slechts beperkt is meeverzekerd. Over het algemeen wordt schade aan de tuin door specifieke gebeurtenissen zoals brand, storm, diefstal en vandalisme gedekt. Denk hierbij aan zaken als beschadigde planten, of schade aan bestrating, schuttingen, tuinmeubilair en gereedschap. De meeverzekerde waarde voor tuinschade is echter vaak beperkt tot een vastgesteld bedrag, zoals bijvoorbeeld €1.000 of €2.500. Dit betekent dat als de schade aan je tuin hoger is dan het verzekerde bedrag, je de schade mogelijk niet volledig vergoed krijgt. Daarom kan het verstandig zijn om te overwegen een aanvullende dekking voor tuin en tuinattributen af te sluiten of voor een hoger verzekeringsbedrag voor de tuin binnen je woonverzekering te gaan.

Het afsluiten van een woonverzekering of de afzonderlijke onderdelen daarvan is een belangrijke stap in het beschermen van je woning en bezittingen. Door aandacht te besteden aan de waarde van je inboedel en mogelijke aanvullende dekking voor je tuin, kun je zorgen voor een passende en volledige verzekering. Het is echter ook goed om te beseffen dat wat betreft veilig wonen een woonverzekering slechts een onderdeel van het geheel is. Daarnaast is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals het installeren van rookmelders, inbraakbeveiliging en regelmatig onderhoud van je woning. Zo kun je met een gerust hart genieten van je woning.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee