Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
shop
Open Tuinen West
Agenda

Open Tuinen West: Amsterdam laat groene pareltjes schitteren

Op zaterdag 9 juni zijn vierentwintig verborgen tuinen in Amsterdam Oud-West en De Baarsjes op één dag open. Dit is de eerste keer dat actieve buurtbewoners en groenliefhebbers de Open Tuinen West organiseren. Het is een unieke mogelijkheid om de vaak nog onbekende pareltjes te ontdekken. Bezoekers kunnen hun eigen speurtocht samenstellen met een overzichtelijke plattegrond.

Amsterdam West is een drukbevolkt gebied met erg weinig openbaar groen. Maar er liggen ook groene oases verscholen tussen de 19de eeuwse huizen. Prachtige pluktuinen, geurige bloementuinen, actieve moestuinen, sierlijke stiltetuinen en ruisende rusttuinen. Sommige tuinen liggen al honderd jaar in een stil binnenterrein. Andere bovenop drukke winkels of op woonboten. Er zijn wormhotels, kikkervijvers en vogelbosjes. Er is zelfs een plantjesasiel. Op sommige plekken lijkt de drukke stad verdwenen. Misschien komen Amsterdammers er iedere dag wel langs zonder dat ze het weten.

Stadsdeel West vind de groene binnentuinen in Oud-West en De Baarsjes belangrijk voor de klimaatbestendigheid, de luchtkwaliteit en duurzaamheid. Daarom gaf portefeuillehouder Fenna Ulichki groen licht voor dit initiatief. Het is opgezet samen met Amsterdam Rainproof, Rooftop Revolution en Saskia Albrecht, mede-oprichtster van de open tuinendagen in het centrum. Meer dan 1.500 mensen hebben al aangegeven geïnteresseerd te zijn of te gaan.

Open Tuinen West zet de groene oases en de bezielde ‘groenridders’ die deze tuinen onderhouden op deze dag in het zonnetje. Hopelijk verwonderen bezoekers zich over al het moois dat er nog is, en zet het initiatief aan om meer en meer binnentuinen in West te vergroenen en uit te breiden.

Datum: 9 juni 10:00 – 17:00
Entree: € 2,50
Meer info: https://www.opentuinenwest.nl

Foto: Ralph Stuyver

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee