Open Tuinen Amsterdam West 2022: groene paradijsjes - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Open Tuinen West
Agenda

Open Tuinen Amsterdam West 2022: groene paradijsjes

Groene en onttegelde tuinen en gebouwen zijn belangrijk voor de leefbaarheid van de stad. Stadsdeel Amsterdam West is sterk versteend, maar er liggen ook tientallen groene tuinpareltjes. Vaak verscholen achter een historische gevelwand of in een stil binnenterrein. Op zaterdag 11 juni 2022 openen 23 paradijsjes samen hun poorten en kunnen bezoekers deze tuinen ontdekken.

Actieve bewoners gaan aan de slag en toveren een verhard gebied om tot groene oases. Van een gemeenschappelijk verhard binnenterrein werd een verstilde bloemen- en watertuin gemaakt. Een oud schoolterrein met tienduizenden stoeptegels werd werd proeflab voor stadsecologie met stadse boomgaarden. Ook vergroenen woonboten eigenaren steeds vaker het dak met, mos, sedum, bloemen en kruiden. Om maar een paar initiatieven uit te lichten. Er zijn wormenhotels, vogelbosjes, een plantenasiel, tovertuin en kikkervijvers.

Groene beweging

Er ontstaat in Amsterdam West een ‘groene beweging’ van actieve bewoners die hun omgeving ontharden en weer groen en sociaal maken. Voor bezoekers is dit dé kans om deze verborgen pareltjes te ontdekken, inspiratie op te doen en te ervaren hoe het anders kan. Het geeft een uniek inkijkje in de binnenkant van de woonblokken en de buurt. Het geeft ook een prachtig doorkijkje naar een positieve groene toekomst samen. Voor kinderen valt er veel te beleven.

Kaarten kosten € 3,50 en zijn verkrijgbaar op de dag zelf bij een van de startpunten. Kinderen (tot 12 jaar) en stadspashouders gratis.
Meer info via www.opentuinenwest.nl

Vijf tuinfavorieten

Alle 23 tuinen zijn bijzonder en het bezoeken meer dan waard. Dit jaar doen nieuwe tuinen mee:

  • The Miracle Garden – Deze unieke bloementuin (Erasmuspark) is de broedplaats van kunstenaar Elspeth Diederix. Er bloeien de meest wonderlijke bloemen. Enthousiaste buurtbewoners zorgen er goed voor. Magische plek.
  • Bijentuin Plantasia – Combineer dit met een bezoekje aan Plantasia (ook Erasmuspark). Deze bijentuin is een toevluchtsoord voor bijen en insecten in de stad. Ontworpen door Rania Siona. Bee&bee paradijsje.
  • Merkelbach Landlust – Eerste voorbeeld van ‘strokenbouw’ in Amsterdam (1937). Een gezamelijk binnenterrein werd door Bram Breedveld in 2018 opnieuw ontworpen. Groen, bijzondere architectuur en maatschappelijke idealen. Sociale aanrader.
  • Het GWL terrein – Ook een bijzonder gebied: het Gemeentelijk Waterleiding terrein. Al 25 jaar onderhouden bewoners hier 63 fruitbomen. Steenpleinen werden groenperken en moestuinen samen aangepakt. Verborgen pareltjes en gidswandelingen.
  • Tuinen van Westerpark – De oudste volkstuinen van Amsterdam. Maar er is zoveel meer. Duik in het Moerasbosje, bezoek de Soeptuin, bekijk de Eetbare stoep, de stadsimkerij en composteerplekken. Kom tot rust en krijg inspiratie bij een rondwandeling.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee