Groene Hotspots Amsterdam - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
groene hotspots amsterdam
Groene hotspots

Groene Hotspots Amsterdam

Met een beroemde hortus, bloemisten van wereldniveau en creatieve lobbyisten voor meer groen, toont Amsterdam een grote liefde voor urban green. Het ene na het andere groene adres verschijnt, van gespecialiseerde plantenwinkel tot terras, op de grond en op het dak. Vanaf nu heb je alle groene hotspots van Amsterdam bij elkaar!

1. Hortus Botanicus

Nergens vind je er zo veel bij elkaar als in de Hortus Botanicus Amsterdam: maar liefst 4000 (!) originele plantensoorten uit verschillende windstreken. Deze groene parel ontstond aan het begin van de 17e eeuw als hortus medicus.

Honderden jaren later wordt de hortus vooral geroemd vanwege de collectie unieke exemplaren, zoals de 400 jaar oude Oost-Kaapse broodboom van de uitgestorven soort Woodii, de enige Victoria amazonica (reuzenwaterlelie) in een buitenvijver én de wereldberoemde drakenbloedboom. Nog t/m 28 juni te zien: de expositie International Garden Photographer of the Year (IGPOTY), georganiseerd door Kew Gardens.

Plantage Middenlaan 2a, dehortus.nl

hortus botanicus

2. Wildernis

Met een hemel van hangende planten is Wildernis ‘een plek die inspireert om het thuis groener te maken,’ vertelt Mila van der Wal, die twee jaar geleden samen met Emma Hagedoorn deze winkel begon.

‘We zijn een stadstuin- en kamerplantenwinkel met kenniscentrum. Waar je dingen kunt leren en waar je alles koopt met een link naar groen, van heel nuttig tot simpelweg oogstrelend. Naast bijzondere planten dus ook boeken, sieraden, potgrond, botanische prints en sinds kort onze eigen productlijn.’ Al het moois kun je rustig op je in laten werken onder het genot van een kop thee of koffie, met taart als je wilt.

Bilderdijkstraat 165f, wildernisamsterdam.nl

wildernis

3. Strong Food

Wie langsloopt bij minimarkt Strong Food, wordt verleid door de heerlijke geuren die uit de kruidenierswinkel anno 2017 komen. Eigenaar Samira Dahmani maakt er met haar broer en moeder de lekkerste, gezonde happen. Denk aan rauwe bliss balls met rode biet en sesam of Marokkaanse vegan soep. De winkel is gespecialiseerd in veganistisch, suiker- en glutenvrij, vegetarisch en biologisch. Uit grote juten zakken schep je havermout, zaden, een van de 60 soorten peulvruchten of thee. Extra verantwoord: wie de gebruikte verpakking van biologisch papier of glazen potten meeneemt voor een volgende ronde, krijgt korting. Ontbijt, lunch en de koffie worden geserveerd op de vide, ook to go verkrijgbaar.
Javastraat 30, strongfood.nl

4. De Weldaad

‘Over het concept van de winkel denk ik eigenlijk niet na,’ zegt eigenaar Mirjam Verheijke over haar woonwinkel De Weldaad. ‘Wel of er samenhang is, of de kleur goed is, of er een verhaal ontstaat en of accessoires me raken. Mijn bloemistenhart is altijd aanwezig, zoals in onze eigen collectie glaswerk en kunstplanten.’ In het mooie hoekpand in een van de 9 Straatjes is de mix tussen oud en nieuw opvallend. ‘Onze one-of-a-kind-meubels komen uit de hele wereld. Ik reis veel om naar lokale producenten te gaan.
Het gaat mij om authenticiteit en eerlijke handel.’
Reestraat 1, weldaad.com

5. The Wunderkammer: Shop for a Museum

Toen meesterbloemisten en decorateurs Florian Seyd en Ueli Signer van The Wunderkammer gevraagd werden om het Cromhouthuis te restylen, hebben ze ook meteen de museumwinkel onder handen genomen. Het werd al snel de permanente winkel van The Wunderkammer: Shop for a Museum. Je vindt er producten die zijn gerelateerd aan het museum, en een selectie bloemen en favoriete planten
van het duo.
Herengracht 366, thewunderkammer.eu

 

6. Sukha

Conceptstore Sukha in de Haarlemmerstraat weet al zeven jaar lang te verrassen. Sukha staat in het Sanskriet voor ‘levensvreugde’, en daar draait het ook allemaal om.

‘Vreugde zit in al onze producten,’ vertelt Sam Ysbrandy. ‘Onze eigen Atelier Sukha-producten zijn handgemaakt van natuurlijke materialen en vaak lokaal ontworpen in India en Nepal. In de winkel vullen we die collectie aan met wisselende merken als Kowtow, Koi, Dream Tribe en Monique van Heist. We besteden veel zorg aan het selecteren van unieke items, alles met veel aandacht en een twinkeling in onze ogen. Door de winkel regelmatig te veranderen zien we als vanzelf ook een glimlach verschijnen op de gezichten van onze klanten.’
Haarlemmerstraat 110, atelier-sukha.nl

sukha

7. De Balkonie

Ook zonder groene vingers kun je je eigen kleine buitenplek omtoveren tot een groene oase, is de stelling van Friederike Joppen van De Balkonie. ‘De Balkonie is een winkel voor mensen die het leuk vinden om per seizoen de sfeer van hun balkon aan te passen met kleine details en nieuwe planten.’ Populair is de balkonbar die je aan de reling van het balkon bevestigt als prettige eet- of werkplek.
Jan Evertsenstraat 90, debalkonie.nl

 

8 + 9. Dubbelgroen en De werkwinkel + meer

Van no-go-area naar must-go-area, dat is de transformatie die de Czaar Peterstraat in Amsterdam-Oost de laatste jaren heeft doorgemaakt. De straat is een aaneenschakeling van fijne, kleine initiatieven als Dubbelgroen (8) en De Werkwinkel +meer (9).

Dubbelgroen is de tuinontwerpwinkel van Jan Schep. Jan maakt zich sterk voor een tuincultuur waarin eetbare planten hand in hand gaan met siergroen. In het assortiment onder andere: minikweekkasjes, biologische zaden en bollen en gereedschap van Sneeboer.

In De werkwinkel +meer komen verschillende disciplines samen. Je vindt er grafische kunst, illustraties, keramiek en andere handgemaakte designproducten. Grafisch ontwerper Lian Aelmans selecteert alles op basis van haar eigen smaak en band met het product. ‘Ik ken van alle spullen die ik verkoop het verhaal erachter. De winkel is niet alleen mijn eigen werkplek en ontmoetingsplek voor kunstenaars, maar ook een inspiratiebron.’
Dubbelgroen, Czaar Peterstraat 95, dubbelgroen.com;
De Werkwinkel +meer, Czaar Peterstraat 104, dewerk-winkel.nl

10. Menno Kroon

De intuïtie van meesterbloembinder Menno Kroon heeft hem ver gebracht. Niet alleen kent heel Amsterdam zijn bloeiende decoratiekunsten, wereldwijd staat hij inmiddels ook bekend om zijn levende interieurontwerpen. Aan de Cornelis Schuytstraat is een fractie van zijn visie te beleven op de 65 vierkante meter die zijn winkel en atelier telt. Vazen en potten van porselein en aardewerk en natuurlijk buitengewoon mooie bloemen en planten.
Cornelis Schuytstraat 11, mennokroon.nl

menno kroon

11. Bar Botanique

‘Tijdens een brainstorm over onze nieuwe zaak zaten we naast een botanische tuin,’ vertelt Willem Klinkenberg van Bar Botanique. ‘Zo zijn de naam en de rest ontstaan.’

Ringen aan het plafond en klimrekken in de ruimte verraden de vorige functie van het gebouw: de gymzaal van een voormalige school. Wat het meest opvalt, zijn de mooie, antieke kleuren van de hoge ruimte. In de keuken wordt met passie gekookt. Als vanzelf ontstaat daardoor vier keer per jaar een nieuw menu met een wisselend weekgerecht. Een voorbeeld: heekfilet met tomatenkruim, artisjokbarigoule, fregola, venkel en groene olijven.
Eerste van Swindenstraat 581, barbotanique.nl

12.Tolhuistuin

De Tolhuistuin is er voor iedereen: van natuurliefhebber tot cultuurliefhebber, van terrashanger tot festivalganger.

De Tolhuistuin en de villa’s erachter hoorden ooit bij Shell. Sinds 2009 beheert Stichting Tolhuistuin het gebied met veel kleine gebouwen waarin kleinschalige, creatieve bedrijven zijn gehuisvest. Met lezingen, exposities en een eigen theatergezelschap wil de stichting bruggen slaan tussen Noord en het centrum, tussen Amsterdam en de wereld.

Met een oude plataan en trompetbomen uit 1905 als decor kun je er ronddwalen zonder je te vervelen. De hele zomer staan er programma’s gepland in de tuin, onder de tent en in het Tuinhuis. Een picknick of wandeling kan altijd.

Tolhuisweg 5, stichtingtolhuistuin.nl

13. Pompon

Het komt geregeld voor dat Joost Baart van bloemenwinkePompon evenementen decoreert die ook onze koning en koningin bezoeken. Need we say more… Vooruit: Pompon gaat uitsluitend voor het allerbeste.

‘We willen continu op het hoogste niveau vernieuwen. Als je honderd bloemen oogst, zit er 10% tussen van de beste kwaliteit, 80% is erg goed en 10% niet zo goed. Bij ons draait alles om de eerste 10%. Voor elke bloem op dat niveau voelen we liefde. Het unieke van deze categorie planten en bloemen willen we
weerspiegelen in onze creaties. Dat is nooit hetzelfde en niet altijd eenvoudig, maar we worden zelf ook elke dag enorm verwend met zo veel schoonheid.’
Prinsengracht 8-10, pompon.nl

pompon

14. Goodtogo

Voor wie dol is op een goede, hete koffie of een snelle, verantwoorde hap tijdens de ochtendspits in de stad, is er nu de allereerste ‘bike through’. Je bestelt bij de fietspaal van Goodtogo (of via whatsapp) en fietst door naar het ‘volgende loket’ in dezelfde straat. Julie Cook opende hier haar take away langs de drukke fietsader. Op het menu van de fietspaal-iPad: wraps, salades, bananenbrood en verse sappen. Even intoetsen, doorrijden en weer op pad!

Helaas is Goodtogo gestopt.

good to go

Ook niet te missen:

> Restaurant Gartine, onze redactiefavoriet voor ontbijt, lunch en high tea. De heerlijkheden waarmee Kirsten en Willem-Jan koken, bakken en doen, plukken ze uit hun eigen biologische moestuin, met kruidentuin en boomgaard, in de Beemster. Taksteeg 7 (tussen Rokin en Kalverstraat), gartine.nl

> Plantenmarkt Amstelveld, all time favourite. Groot aanbod, ook biologische planten. Elke maandag 9.00 – 14.00 uur. Amstelveld 1 (om de hoek bij de Utrechtsestraat, tussen de Prinsengracht en Keizersgracht).

> Parken. Zuid heeft het Vondelpark, altijd een feest om rond te lopen en te kijken, oost het Flevopark met verscholen aan de vijver het stille, verrukkelijke terras van distilleerderij ’t Nieuwe Diep, nwediep.nl.
Ook in oost: park Frankendael (spot het ooievaarsnest!) waar elke laatste zondag van de maand een
biologische markt wordt gehouden. Trakteer jezelf op een lunch in de tuin van restaurant Merkelbach in
Huize Frankendael, restaurantmerkelbach.nl. In west: onze redacteuren met kleine kinderen tippen
de Fruittuin van West, met boomgaard, supermarkt en tuincafé, fruittuinvanwest.nl

> Daktuinen en -terrassen waar je kunt picknicken en/of borrelen zijn de laatste aanwinsten van de stad. Check nest-amsterdam.nl en livezoku.com

 

Fotografie: Barbara Groen, productie en tekst: Barbera Natzijl

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee