Op zoek naar een passend dekbed; welk dekbed past bij jou? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Dekbed
Slaapkamer

Op zoek naar een passend dekbed; welk dekbed past bij jou?

In de zoektocht naar een nieuw dekbed merk je al vrij snel dat de keuze echt enorm is. Zoveel soorten en zoveel verschillende materialen, maar wat past er eigenlijk het best bij je? We zetten in dit artikel de verschillende soorten op een rijtje en helpen je te kiezen welk soort dekbed passend is voor jou.

Een synthetisch dekbed

Misschien is het eerste wat in je opkomt dat deze dekbedden slecht zijn van kwaliteit. Niets is minder waar. De synthetische vezels van een modern dekbed zijn bijna niet van natuurlijke materialen te onderscheiden. De vezels in dit dekbed zijn gesloten of hol. De laatst genoemde zijn veerkrachtiger en isoleren beter dan de gesloten soort. Wat extra fijn is, is het feit dat je dit dekbed thuis in je eigen wasmachine kan wassen. En het is nog snel droog ook! Sommige soorten kunnen zelfs op negentig graden gewassen worden. Hygiënische én eenvoudig te onderhouden dus. Bijkomend voordeel is dat deze dekbedden meestal niet al te duur zijn. Eigenlijk is er maar één nadeel te noemen en dat is de vochtregulatie. Als je veel transpireert, is het beter om voor bijvoorbeeld een wollen of een donzen dekbed te kiezen voor op je matras.

Een donzen dekbed

Deze dekbedden hebben een vulling van eenden- of ganzendons. Het kan zijn dat de vulling helemaal uit dons bestaat. Het kan ook zijn dat het voor een bepaald percentage uit dons bestaat. Als er sprake is van een gedeeltelijke donzen vulling zal het zijn aangevuld met kleine veertjes. Hoe meer echt dons er in het dekbed zit, hoe lichter het zal zijn. Als je voor dit dekbed gaat, is het belangrijk om er op te letten dat het product een niet al te grote vlakverdeling heeft. Er bestaat dan namelijk een kans dat het dons zich gaat ophopen. Dat zou jammer zijn.

Ook dit dekbed kan je gewoon in je wasmachine wassen mits het erin past natuurlijk. Anders moet er toch even een bezoekje aan de wasserette worden gebracht. Na het wassen dient het dekbed goed te worden opgeschud. Dat gaat gemakkelijk aangezien deze dekbedden vrij licht zijn. De isolatiewaarde en vochtregulatie van een donzen dekbed zijn zeer goed. Vrij veel pluspunten voor deze soort dus en perfect geschikt om te gebruiken als winterdekbed.

Een wollen dekbed

Dit is een wat zwaarder dekbed. Als je onder dekens slapen fijn vindt omdat dit wat zwaarder aanvoelt, zit je met wol helemaal goed. De isolatiewaarde is goed, lekker warm slapen is gegarandeerd. In de zomer is een wollen dekbed ook wat warmer dan bijvoorbeeld één van dons. Meestal bestaat dit soort dekbedden helemaal uit zuivere lamswol of scheerwol. Als je er goed mee omgaat, kan het wel twintig jaar meegaan! Wassen in de wasmachine is geen optie, chemisch laten reinigen wel. Je dekbed in de winter in de droge sneeuw leggen kan ook nog. De vrieskou en de sneeuw zullen het dekbed weer helemaal schoon krijgen. Schijnt de zon? Gebruik dan gewoon je vrieskist. Stop je dekbed in een afgesloten zak en doe deze 24 uur in de vriezer. Zo wordt het weer helemaal hygiënisch schoon.

Een katoenen dekbed

Comfort en gemak zijn de sleutelwoorden. Katoen is een product van moeder natuur. Thuis wassen op maximaal zestig graden is prima te doen. De vochtregulatie is goed. Als je het snel warm hebt en veel zweet is dit materiaal een prima keuze!

Een vier seizoenen dekbed

Dit is een set van twee dekbedden bestaand uit een wat dunner en een wat dikker dekbed. Deze kunnen apart van elkaar gebruikt worden maar combineren is ook een mogelijkheid. Perfect dus om slechts één helft te gebruiken als zomerdekbed. Het aan elkaar maken van deze dekbedden kan met een rits maar ook met drukknopen, klittenband of zustersknopen. Belangrijk is om hier even goed naar te kijken voor je tot aanschaf overgaat. Een praktische methode is wel zo handig. Let er op of het handig te prepareren is. De vullingen lopen uiteen. Meestal beschikken deze dekbedden over een dons vulling, katoenen vulling of synthetische vulling.

Een anti-allergisch dekbed

Als je een allergie hebt voor huisstofmijt is dit een goede optie voor je. Het krijgen van zo min mogelijk klachten speelt een belangrijke rol. Meestal is de vulling synthetisch en is het dekbed tenminste wasbaar op zestig graden. Ook zijn er soorten die te wassen zijn op negentig graden.

Veel succes bij het uitzoeken van je perfecte dekbed!

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee