Oost-Indische kers (Tropaeolum) is wat ons betreft een must have in de tuin. De vrolijke bloemen in allerlei tinten oranje steken prachtig af bij alle groene planten en zijn bovendien eetbaar.

Wat?

Op het bord fleurt Oost-Indische kers kleine hapjes en grote salades op met zijn kleur én pittige, peperachtige smaak. Ook het groene blad, gesnipperd door een salade, en de zaden, ingemaakt als kappertjes, geven pit aan een gerecht.

Oost-Indische kers maakt er een feest van in de tuin, van juni tot ver in oktober, en zaait zich elk jaar uit.

Anders dan de naam doet vermoeden komt Oost- Indische kers niet uit Oost-Indië maar uit Zuid-Amerika. Vanwege zijn pittige kruidige smaak werd de plant waarschijnlijk geassocieerd met Indië en ontstond op die manier de Nederlandse naam.

Er zijn twee typen gewone Oost-Indische kers: Tropaeolum majus en Tropaeolum minus.

De eerste is zelfrankend, een geweldige klimmer en kan drie tot vijf meter hoog worden. Hij hoeft overigens niet per se de hoogte in, je kunt de plant ook los over de grond laten slingeren.

De tweede, Tropaeolum minus, groeit klein en compact, ideaal voor een pot op het terras of balkon.

oost-indische kers

Hoe?

Zaaien en plukken
• Volgende zomer genieten van de bloemen? Begin dan in maart en april met voorzaaien. De zaden ontkiemen na ongeveer 10 dagen bij kamertemperatuur, dus kun je ze het best binnen of in een kas zaaien. Geef niet te veel water, want dan rotten de zaden weg.

• Wacht tot begin mei als je buiten wilt zaaien, meteen op de plek waar je ze hebben wilt.

• Half mei (na ijsheiligen) is de beste tijd om de zaailingen uit te planten.

• Oost-Indische kers is eenjarig, maar eenmaal in je tuin zal de plant het jaar daarop vanzelf weer terugkomen omdat hij zichzelf gemakkelijk uitzaait.

• De plant is niet kieskeurig qua grondsoort en vraagt verder weinig aandacht, maar staat wel graag op een zonnige plek.

• Als je geregeld plukt, geeft de plant veel nieuwe bloemen en bloeit langer door.

Zaden kopen
zadenkopenonline.nl

vreeken.nl

allezadenkopen.nl 

tabernal-zaden.nl

denieuwetuin.be

nijssentuin.nl

Fotografie: Anna de Leeuw, styling en tekst: Marieke de Geus.

Meer lezen? H&G 6 2017!

oost-indische kers

oost-indische kers