Kruiden om je immuunsysteem te versterken - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
oost-indische-kers
Moestuin

Kruiden om je immuunsysteem te versterken

Om je immuunsysteem te verbeteren, zijn er planten die je voor langere tijd mag gebruiken. Versterkende planten zijn brandnetel, heermoes, wilgenroosje, braamblad, agrimonie, kweekgras, Oost-Indische kers, den en spar, vlier, echinacea, waterkers, vruchten als zwarte bes, rozenbottel, cranberry en duindoorn.

Wilgenroosje

Wilgenroosje heeft verschillende varianten en staat langs bosranden of langs de waterkant. Het is een grote plant en heeft kleine, roze bloemetjes. Wilgenroosje is weerstandverhogend en bevat veel mineralen en vitamines. Ze heeft een reinigende werking op het bloed en reguleert de circulatie.

Immuunsysteem: kan langdurig gebruikt worden bij algehele zwakte en overbelast zenuwstelsel.
Alleen voor thee: bloeiende plant aan begin bloei: blad, steel en bloem. Kan langdurig worden gebruikt. Ook uitwendig te gebruiken voor gevoelige huid.
Werkzame stoffen: Fytosterolen, flavonoïden, looistoffen, slijmstoffen, vitamine C, mineralen als ijzer en calcium, organische zuren.

Gewone braam

Van de braam is ook het blad heel heilzaam. Bijna iedereen weet dat de vrucht zeer gezond is en vol met vitamine C zit. Maar het blad is reinigend en aanvullend en bevat samentrekkende stoffen. Braam is breed inzetbaar en voor vele dingen goed.

Immuunsysteem: aanvullend en reinigend. Bij verkoudheid, griep, diarree, keelontsteking en koorts. Bij opgezette klieren en vervuild lymfesysteem.
Tinctuur en thee: gebruik het blad. Mag langdurig worden gebruikt. Vers gebruiken om op te kauwen bij wondjes in de mond: jong blad zonder doornen.
Werkzame stoffen: Looistoffen, bitterstoffen, slijmstoffen, citroen- en appelzuur, vitamine A en C, ijzer, calcium en fosfor, flavonglycosiden.

Oost-Indische kers

Eet elke dag een bloem van de Oost-Indische kers en je wordt nooit meer ziek – zo hoor ik weleens zeggen. Het is namelijk een natuurlijk antibioticum.

Gezondheid algemeen: ontsmettend, infectiewerend, antibacterieel, antivirus en schimmeldodend, bloedzuiverend, vol vitamine C. Bij bloedarmoede, (voorjaars)moeheid.
Luchtwegen: ontsmettend, infectiewerend, antibiotisch, antibacterieel en schimmeldodend op de slijmvliezen van de luchtwegen.
Gebruik: Verse bladeren en bloeiende toppen. Niet drogen. Knoppen en zaden (culinair).
Werkzame stoffen: Mosterdglycosiden, fenolzuren (antioxidanten), vitamine C, bètacaroteen, vitamine B2, B3 en E, bitterstoffen, etherische olie, zwavel, enzymen, oxaalzuur en andere stoffen.

Andere kruiden voor je immuunsysteem

Andere kruiden die goed voor je zijn, zijn onder andere: Agrimonie, haver, tarwe, kweekgras, waterkers en zwarte bes. Wil je meer weten of de genoemde kruiden of talloze andere kruiden als medicijn, lees er dan meer over in het boek “Plant als medicijn“.

Plant als medicijn

plant als medicijn 9789089898142Bovenstaande tekst is afkomstig uit het net verschenen boek “Plant als medicijn” (ISBN: 9789089898142) van Leoniek Bontje en Anya van de Wetering.

Buiten vind je allerlei planten om je eigen medicijnen te maken, van wondspray van duizendblad tot tincturen van eik of kastanje voor het versterken van je aderen.

Leoniek Bontje, auteur van de bestseller Wildplukken, richt zich na haar opleiding tot kruidenkundige vooral op de geneeskrachtige werking van planten. Ze laat in Plant als medicijn zien hoe gemakkelijk je je eigen geneesmiddelen van planten maakt. Voor elk lichaamssysteem, zoals het zenuwstelsel en de spijsvertering, beschrijft Leoniek de meest gebruikte planten en de manier waarop ze kunnen worden ingezet.

O.a. te koop via Bol.com.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee