Brandnetel is een krachtpatser. Van dit veelzijdige groene kruid kun je thee zetten en medicinale soep maken. Je kunt hem mengen door een pesto en als alternatief voor spinazie gebruiken. In deze makkelijke lentepasta wordt deze prikkelige rakker ondersteund door doperwten en allerlei andere heerlijke plantaardigheden. Zo komt de smaak van de mooie brandnetel goed tot zijn recht.
Ingrediënten voor 2 grote porties
75-100 g vers geplukte brandneteltoppen
200 g pasta naar keuze
1 blokje tuinkruidenbouillon
olijfolie
1 ui, gepeld en fijngehakt
2 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
1 rode chilipeper, gehalveerd en ontdaan van zaadjes
200 g gedopte doperwten, vers of uit de diepvries
150 ml haverroom
sap van ½ citroen
1 volle el kappertjes
1½ el gistvlokken
kruidenzout en versgemalen zwarte peper
verse basilicumblaadjes
Bereiding
Schud de brandnetels na het plukken goed uit en check of er geen zand of kleine bewoners meer in zitten (de beestjes die je wel vindt, zet je terug in de tuin). Laat even liggen zodat eventuele nog aanwezige bewoners er zelf uit kunnen kruipen. Spoel de brandnetels daarna voorzichtig af.
Breng ruim voldoende water aan de kook voor de pasta. Voeg vervolgens het bouillonblokje en de pasta toe en kook de pasta gaar – bij voorkeur al dente – volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit ondertussen in een koekenpan een flinke scheut olijfolie. Fruit hierin de ui ongeveer 5 minuten.
Voeg de knoflook en chilipeper toe en bak ze 1 minuut mee.
Voeg de doperwten toe en bak alles nogmaals 1 minuut.
Voeg vervolgens brandneteltoppen en een klein scheutje water toe en roerbak ongeveer 2 minuten.
Schenk al roerend de haverroom en het citroensap erbij en laat het geheel ongeveer 5 minuten pruttelen, tot de doperwten gaar zijn en de brandnetels slinken.
Voeg vervolgens de kappertjes en gistvlokken toe en 8 eetlepels van de kruidenbouillon waarin de pasta aan het koken is. Proef en roer goed. Breng eventueel op smaak met nog wat kruidenzout en een flinke snuf versgemalen zwarte peper.
Giet de pasta af zodra hij klaar is. Verdeel hem over twee borden en maak af met het brandnetel-doperwtenmengsel.
Serveer met vers basilicum en besprenkel met wat olijfolie.
The Plant Pharmacy
Bovenstaande tekst is afkomstig uit het net verschenen boek “The Plant Pharmacy” (ISBN: 9789021566337) van Lisette Kreischer. Lisette is trendsetter op het gebied van groen en bewust leven en genieten. Zie ook haar website lisettekreischer.com en Instagram instagram.com/lisettekreischer. In haar nieuwste boek laat Lisette zien hoe je het hele jaar door kunt profiteren van de bijzondere en geneeskrachtige werking van planten en kruiden. Ze neemt je mee op reis door de seizoenen en zet je heerlijke, plant based gerechten voor. Het boek zit boordevol informatie over de benefits van planten en bevat meer dan 40 vegan recepten.