Natuurmonumenten zoekt vrijwilligers voor onderhoud voorjaarbloeiers - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Stinzenplanten
Tuin

Natuurmonumenten zoekt vrijwilligers voor onderhoud voorjaarbloeiers

Prachtig toch, al die bloeiende voorjaarsplanten vlakbij kasteel Hackfort (in Vorden, Gelderland)? De afgelopen jaren zijn op landgoed Hackfort, dankzij vele vrijwilligers, zo’n half miljoen bolletjes van voorjaarsbloeiers, de zgn. stinzenplanten, geplant. Deze bloeien afwisselend van half februari tot eind mei. Om elk jaar deze mooie kleurentapijten te krijgen, zorgt een speciale ‘stinzengroep’ voor het onderhoud. Deze groep zoekt versterking! Ben je geïnteresseerd? Voor meer info en aanmelden kan je contact opnemen met Natuurmonumenten Achterhoek via beachterhoek@natuurmonumenten.nl o.v.v. “hulp bij stinzenpaleis”.

Lekker buiten werken in prachtige omgeving
De stinzengroep werkt eenmaal per veertien dagen op de woensdag, tussen half maart en 20 november. De werkzaamheden omvatten taken als wieden, rooien van braamstruiken en het oprooien van bollen, splitsen en weer uitplanten. Hiervoor is geen speciale kennis vereist. Wie het heerlijk vindt om met de handen in de aarde te wroeten, is van harte welkom. Het is lekker buiten werken, in een fijn team, in een prachtige omgeving!

Tapijten van voorjaarsbloeiers
Landgoed Hackfort staat landelijk bekend om de steeds wisselende, prachtige bloementapijten in het voorjaar in het parkbos rondom het kasteel. Deze stinzenplanten, zoals lenteklokjes, sneeuwklokjes, vingerhelmbloem, holwortel en narcissen, komen ieder op hun eigen moment tot bloei. Stinzenplanten vormen een bijzondere groep historische, verwilderende sierplanten, meest bolgewassen. Ze horen thuis op oude buitenplaatsen en bij kastelen. Op landgoed Hackfort kwamen deze planten rond 1900 rijkelijk voor, maar verdwenen steeds meer. Dankzij Natuurmonumenten, de provincie Gelderland en vrijwilligers kunnen de vele bezoekers ook nu weer genieten van deze onweerstaanbare lentepracht!

Foto: “Natuurmonumenten/Geurt Besslink”.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee