Munt kweken in pot en in de vollegrond
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Munt kweken in hangmand
Moestuin

Munt Kweken: Alles Wat Je Wil Weten

Munt kweken is dankbaar, want alle – en er zijn er nogal wat – soorten muntplanten zijn makkelijk in de tuin. En dat is mooi, want van munt wil je steeds meer, het liefst zo vers mogelijk.

Meer smaak met zon

Munt wil graag een plek in de zon of halfschaduw, veel voeding en voldoende water. In de zon groeien ze planten mooi compact en krijgen een betere kleur, geur en smaak.
• Plant munt in de tuin op een zonnige plek in vruchtbare, goed afwaterende grond.
• Muntplanten groeien eerst de hoogte in om in de nazomer in de breedte uitlopers te maken. Om te voorkomen dat munt gaat lopen en de hele tuin overneemt, moet je ze afschermen. Plant ze in een bodemloze pot die je tot zeker 30 cm diep de grond in graaft. Laat een stukje van de pot boven de grond uitsteken, zodat de wortels niet verder kruipen.
• Munt is ook heel goed in potten te kweken. Kies een ruime pot die je vult met goede potgrond gemengd met compost en zet hem in de zon of halfschaduw. Laat niet uitdrogen en begiet geregeld met vloeibare mest.
• Munt is winterhard, de planten sterven af in de winter en komen in het voorjaar weer op. • Een koude kas is ideaal om in het vroege voorjaar al weer te genieten van verse munt.

 

Tip 1 Kweek muntplanten achter glas, zo geniet je al vroeg in het voorjaar van verse munt. Gebruik je een mand zoals hierboven, leg dan onderin een stuk plastic, zodat het water niet te snel wegloopt.

 

Tip 2 Munt neemt veel ruimte in, plant ze bij elkaar in een bak en hang ze op. Kruipende planten worden nu hangplanten. Combineer de verschillende bladkleuren met elkaar.

 

Tip 3 Heel mooi is pepermunt door zijn donkere nerven. Zet pepermuntstekken bij elkaar in een pot en laat ze uitgroeien tot een flinke pol. Gebruik het liefst aardewerken potten, die houden vocht vast en blijven lang warm; precies waar munt van houdt.

 

Munt kweken, alle soorten

Je favoriete munt kweken

Munt bestaat grofweg uit twee soorten: pepermunt (Mentha piperita) en groene munt (Mentha spicata). Alle munt is eetbaar. Groene munt is favoriet om thee van te zetten. Eenmaal geplant komen ze elk voorjaar weer op. De donkerbladige soorten (M. piperita) zijn mooi te combineren met groenbladige muntsoorten.
Pepermunt Mentha piperita, heeft een scherpe mentholsmaak. Mooie rode bladstelen en donkergroen of roodachtige blad. Fantastische bloeier.

Meer lezen

2 reacties op “Munt Kweken: Alles Wat Je Wil Weten”

  1. Sylvia schreef:

    Heb net hetzelfde probleem. Weet dus ook niet wat ik moet doen!

  2. Patrick schreef:

    Mijn Marokkaanse munt word geel en de blaadjes blijven klein de groei zit er niet echt in ik geef deze regelmatig water met ev wat meststof. Deze is geplant in een pot wat is het probleem???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee