Modern en vintage interieur populair in 2023 - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
newstalgia modern vintage interieur
Interieur

Modern en vintage interieur populair in 2023

Steeds meer Nederlanders integreren moderne stijlen met de tijdloze aantrekkingskracht van vintage meubels. Deze twee woonstijlen domineerden de zoekopdrachten op Marktplaats in 2023, zoals blijkt uit de jaarcijfers van de categorie Huis en Inrichting. Het aantal zoekopdrachten naar vintage, retro en antieke meubelstukken en woonaccessoires bereikte ongeveer 8,5 miljoen. De meest opvallende stijgingen waren te zien bij gebruikte bankstellen en vintage banken. Ook de eigentijdse Ikea-stijl was razend populair op Marktplaats, met meer dan 10 miljoen zoekopdrachten naar Ikea-producten in Nederland gedurende dat jaar.

Uit onderzoek van Marktplaats onder ruim duizend Nederlanders blijkt over het algemeen dat Nederlanders behoorlijk tevreden zijn met hun interieur, gemiddeld beoordeeld met een 7,5. Wat betreft interieurstijl prefereert Nederland voornamelijk modern (27%) en landelijk (20%). Opvallend is dat mannen vaker neigen naar modern dan vrouwen (respectievelijk 34% en 20%). Deze voorkeuren weerspiegelen zich ook in de jaarcijfers van Marktplaats binnen de categorie Huis en Inrichting. Zo werd er maar liefst 478 duizend keer gezocht naar landelijk interieur en accessoires, en ruim 68 duizend keer naar modern. Binnen de landelijke woonstijl was er een bijzondere interesse in het merk Rivièra Maison, met bijna 1,1 miljoen zoekopdrachten.

Maaike Veeling, woordvoerder van Marktplaats: “In woonprogramma’s zie je vaak moderne en vintage interieur samenkomen, ook wel ‘newstalgia’ genoemd. Zoals we wel vaker de spiegel van de samenleving zijn, zien we dit handelsgedrag ook heel duidelijk terug op Marktplaats. Deze twee stijlen voeren de boventoon in het zoekgedrag naar tweedehands meubels.” Veeling vervolgt. “Meubels die nog niet zo’n rijk verleden hebben, komen hierin samen met meubels die soms een lange geschiedenis met zich meedragen, met de meest mooie en indringende verhalen.”

Huishoudelijke frustraties

Naast de bevindingen in de Huis en Inrichting-categorie vroeg de handelssite aan meer dan duizend Nederlanders naar hun grootste bronnen van ergernis in en rondom het huis. Wat bleek? Bij bijna de helft (46%) van de ondervraagden staat energieverspilling bovenaan, zoals het laten openstaan van ramen terwijl de verwarming aan staat of onnodig verlichting laten branden. Rommel en vuile kleding van partners of kinderen komt op de tweede plek met 39%. Vervuiling in het toilet, zoals remsporen of gele vlekken, staat op de derde plaats met 33%. Maar dit is nog lang niet alles waar we ons aan storen. Een op de vijf Nederlanders (21%) ergert zich aan lawaaierige of zelfs intieme geluiden van de buren.

Binnenkijken bij de buren

Uit het onderzoek van Marktplaats blijkt ook dat ruim 70% van de Nederlanders graag bij anderen naar binnen kijkt. Vooral vrouwen gluren (80%). Bij een derde van de Nederlanders (30%) zorgt dit voor jaloezie over de inrichting van buren, vrienden of familie. Vooral vrouwen voelen zich jaloers (37%). Waarom zijn we zo nieuwsgierig naar wat er zich binnen afspeelt? Voor vrouwen staat inspiratie voor het interieur op de derde plaats (bijna 16%), terwijl 1 op de 10 mannen eerder de levensstijl en/of inrichting van anderen beoordeelt. Automatisme (26%) en om te groeten (21%) worden het vaakst genoemd als redenen om naar binnen te kijken.

Interesse in het interieur van de koning

Wat betreft de woningen van bekende Nederlanders, willen de ondervraagden het liefst een kijkje nemen bij de koning en koningin (19%), gevolgd door Chantal Janzen met 13%. Een meerderheid (34%) heeft totaal geen interesse in het interieur van beroemdheden. Vooral het interieur van André Hazes wekt nauwelijks interesse op. Nog geen 1% van de ondervraagden is geïnteresseerd in de woning en het interieur van de zanger.

Top 10 snelst stijgende zoekwoorden 2023 t.o.v. 2022 in categorie Huis en Inrichting

 1. Bankstellen gebruikt
 2. Vintage banken
 3. Dressoir
 4. Landelijke woonaccessoires
 5. Oude tafels
 6. Ikea wandmeubel
 7. Tiffany tafellamp
 8. Ikea ladekast
 9. Velours gordijnen gebruikt
 10. Sidetable

Top 10 meest gezochte woorden van 2023 in categorie Huis en Inrichting

 1. Kast
 2. Bank
 3. Eettafel
 4. Keuken
 5. Tafel
 6. Hoekbank
 7. Kledingkast
 8. Eetkamer stoelen
 9. Bureau
 10. Dressoir

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee